Passagiers op vluchten van Hawaiian Airlines tussen Honolulu en Amerikaans-Samoa mogen niet meer zelf hun stoel uitkiezen. Uit onderzoek blijkt dat de passagiers te zwaar zijn en verdeeld moeten worden over het vliegtuig om brandstof te besparen.

De vliegtuigen verbruikten meer brandstof op het traject dan werd verwacht. De maatschappij besloot onderzoek te doen naar het hoge verbruik en nadat werd vastgesteld dat andere externe factoren geen invloed hadden op het verbruik, werden passagiers zes maanden lang voor de vluchten gewogen. Daaruit bleek dat passagiers gemiddeld 13 kilo zwaarder zijn dan werd aangenomen.

De maatschappij besloot daarop om de stoelen voor passagiers vooraf vast te stellen, zodat het gewicht evenredig over het vliegtuig kan worden verdeeld.

De nieuwe regel krijgt veel kritiek. Een aantal passagiers noemt de regel discriminatie omdat hij alleen toegepast wordt op de vlucht tussen Honolulu en Pago Pago. "Ze zeggen zo dat Samoanen overgewicht hebben", zegt een van de passagiers van Hawaiian Airlines.

De maatschappij noemt dit onzin en zegt dat de mensen worden verspreid omdat het vliegtuig anders te zwaar is op bepaalde plekken bij een noodlanding.

Overgewicht is een serieus probleem in Samoa. Ongeveer 75 procent van de inwoners heeft daar overgewicht.