De Keniaanse hoofdstad Nairobi kleurt langzaam geel. Tenminste, de gebedshuizen in de stad. De Colombiaanse kunstenaar Yazmany Arboleda verft moskeeŽn en kerken geel om duidelijk te maken dat mensen van verschillende religies prima samen kunnen leven in het Oost-Afrikaanse land.

Het vinden van leiders van gebedshuizen die hun gebouwen wilden schilderen bleek trouwens nog behoorlijk lastig. MoskeeŽn horen wit met een vleugje groen te zijn, vonden de meeste imams, en niet geel. Veel pastoors wilden op hun beurt geld zien, voor ze de kwast in de hand namen.

Maar na een jaar lukte het Arboleda negen van hen te overtuigen hun gebouwen een likje gele verf te geven. Vijf kerken en vier moskeeŽn kleurden al geel. En er moeten er nog meer volgen, ook buiten Kenia.

In Kenia, waar de overgrote meerderheid van de bevolking christen is, leven ook grote groepen moslims. Ongeveer tachtig procent van de inwoners is christen, tegenover 11 procent moslims. Vooral langs de kust en in het noordoosten van het land leven moslimgemeenschappen. Beide groepen leven vredig naast elkaar. Nog wel, want de van oorsprong Somalische terreurgroep Al-Shabaab pleegt de laatste jaren meer en meer aanslagen in Kenia, waarbij vooral niet-moslims het slachtoffer zijn.

"Dat is voor ons een belangrijke reden om dit project juist in Kenia te doen", legt Arboleda uit aan Quartz. "Kenia heeft een unieke status als het gaat om religieus pluralisme. Die komt in gevaar nu het land wordt geplaagd door terreuracties."

Maar waarom geel? Of 'optimistisch' geel, zoals op de gebruikte verfblikken staat. "Geel is de kleur voor helderheid en warmte. We willen de eenheid en veelzijdigheid van religie uitstralen", aldus Arboleda, die bij het verven geholpen werd door vrijwilligers (jawel, van verschillende religies) en hiervoor 5000 liter verf cadeau kreeg van een Oegandees verfbedrijf.
Waarschuwing: zet eerst een donkere bril op. Foto