Een 17-jarige jongen uit Alphen die in februari overleed in het huis van een 30-jarige kennis in Chaam, kreeg hartritmestoornissen door het snuiven van reinigingsspray voor computeronderdelen. Het Openbaar Ministerie in Breda heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Justitie heeft de zaak gesloten omdat er geen sprake is van een misdrijf. De 30-jarige man reageerde adequaat toen de jongen onwel werd, aldus een woordvoerster. Het duo inhaleerde de spray wel vaker om high te worden. De spuitbussen bevatten onder meer butaan, isobutaan en propaan en zijn te koop als kantoorartikel.

Op 26 februari moest de jongen overgeven na het inademen van de gassen. De 30-jarige vriend paste reanimatie toe en alarmeerde de hulpdiensten. De hulppogingen mochten niet meer baten.

De 30-jarige man werd aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij de dood van de jongen, maar werd binnen enkele dagen weer vrijgelaten omdat geen aanwijzingen werden gevonden dat zijn handelen of nalaten invloed hadden gehad.

Volgens de politie circuleren op internet tientallen filmpjes waarop mensen dezelfde middelen gebruiken. Veldwerker Charles Dorpmans van de Brabantse verslavingsinstelling Novadic-Kentron kent de filmpjes ook. Ze zijn onder andere in Nederland opgenomen. De makers dikken het effect van de drijfgassen aan, oordeelt hij.

Dorpmans constateert dat jongeren altijd op zoek gaan naar nieuwe dingen. Vluchtige snuifmiddelen veroorzaken doorgaans een bonkend gevoel in het hoofd en een vervorming van geluiden. De tragische dood van de jongen is volgens hem een incident. Het snuiven van drijfgassen vormt geen hype of trend.