Al mag dit probleem naast al het menselijk leed haast verbleken, toch kunnen we er niet omheen. De fabriek die het glanspigment produceert voor rode en zwarte auto's is namelijk ook zwaar getroffen door de aardbeving. Ze ligt op 40km van Fukushima, wat dus in het midden van het rampgebied is. Wereldwijd heeft deze panne al gevolgen voor de productie van zo'n 600.000 wagens. Wanneer de productie weer opgestart zal worden is voorlopig nog onduidelijk en kan beslist nog weken duren.
De gevolgen zijn dan ook zeer verregaand. Zo stelt Chrysler dat ongeveer tien kleuren niet meer te leveren zijn. Daaronder verstaan we verschillende tinten van rood en zwart. Ook bij Ford worden bestellingen van wagens met die kleuren voorlopig geannuleerd. Vanaf volgende week dreigt het probleem ook effect te gaan hebben in de VS. Honda meent dat er productieonderbrekingen zullen volgen voor de fabrieken in Ohio, Alabama, Indiana, Canada en Mexico door het gebrek aan onderdelen.
Ben je net over een nieuwe auto aan het denken en dacht je daarbij aan een mooie blinke zwarte carrosserie? Dan kan je nu maar beter andere opties overwegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van groen, blauw of zelfs geel?