Nep-artsen en nepzorginstellingen dienen op grote schaal valse declaraties in. Er zouden miljoenen euro's aan premiegeld onterecht worden uitbetaald. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
De oplichters maken gebruik van een persoonlijke declaratiecode van echte artsen en ontvangen zo geld voor behandelingen die nooit zijn gedaan. Alleen al de relatief kleine zorgverzekeraar DSW zegt honderd dossiers te hebben liggen met deze vorm van fraude.
RTL stuitte op een zaak in Rotterdam waarbij een vrouw, die geen gediplomeerd behandelaar is, volgens de politie duizenden euro's aan valse declaraties indiende. Met dat geld richtte zij een instelling op. De vrouw maakte volgens de verzekeraars gebruik van een persoonlijke code van een echte arts, de zogenaamde AGB-code. Zelfs toen de arts in de gevangenis zat bleef de instelling declaraties indienen, zo ontdekte de Nederlandse Zorgautoriteit.
Uit een inventarisatie blijkt dat het misbruik van artsencodes inmiddels één van de grootste fraudevormen is geworden. Deze zogenaamde AGB-codes worden beheerd door Vektis, een bedrijf van de zorgverzekeraars. Vektis controleert bij aanvraag van de code of iemand ook echt een arts is, maar als een code eenmaal is afgegeven dan vindt er geen hercontrole plaats en is het aan de zorgverlener zelf om hem stop te zetten.
In andere zaken gebeurt dit met medeweten van de artsen zelf. Raymond Nyns van de fraude-afdeling van DSW: "Wat we ook zien is dat een arts tegen betaling van een percentage z'n codes laat misbruiken door een ander om dingen te declareren die anders nooit betaald zouden zijn."
Momenteel onderzoekt justitie een huidkliniek waar niet medische cosmetische zorg op de code van een dermatoloog zou zijn gedeclareerd. Zorgverzekeraar Achmea procedeert tegen een medisch centrum waar mogelijk misbruik is gemaakt van de code van een huisarts.
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil opheldering van minister Edith Schippers over de grootschalige fraude door nep-artsen met declaratiecodes.
Eerder meldde RTL Nieuws dat nep-artsen en nepzorginstellingen op grote schaal valse declaraties indienen. Zij gebruiken daarvoor een persoonlijke code van échte artsen, de AGB-code, en vangen daardoor geld voor behandelingen die nooit hebben plaatsgevonden.
PvdA, CDA, SP en PVV vinden deze fraude onacceptabel en willen dat minister Schippers ingrijpt. Zo zou het toezicht op het gebruik van deze AGB-codes verbeterd moeten worden.