Volgende week vindt het jaarlijkse Nationale Schoolontbijt weer plaats. Wat de kinderen daar krijgen voorgeschoteld is echter verre van gezond, stelt voedselwaakhond foodwatch. De organisatie wil dan ook dan de overheid ingrijpt en roept mensen op e-mails te sturen naar het ministerie van Onderwijs. Volgens foodwatch staan de ontbijttafels van de 2.000 deelnemende basisscholen vol met te zoete, te zoute en te vette producten die door sponsoren worden verstrekt. “Groente of fruit wordt niet aangeboden, terwijl kinderen juist daar te weinig van eten”, aldus foodwatch.
De organisatie vindt dat de belangen van de voedselindustrie en educatie tegenstrijdig zijn. “Het initiatief om kinderen te leren goed te ontbijten is fantastisch. Maar we moeten niet willen dat voedselbedrijven zoals Venz en ERU zich bezighouden met educatie van onze kinderen. Zeker niet op plekken waar ouders geen toezicht hebben. De voedselbedrijven hebben totaal andere belangen dan kinderen écht gezond te laten eten”, zegt Meike Rijksen, campagneleider bij foodwatch.
Er moet volgens de voedselwaakhond dan ook een wet komen die reclame van de voedselindustrie op scholen weert. In februari dit jaar startte foodwatch al een petitie om de marketing van ongezond eten en drinken voor kinderen verbieden.
Het Nationale Schoolontbijt wordt ieder jaar georganiseerd voor zo’n 40.000 basisschoolleerlingen. Het doel is het belang van een goed ontbijt onder de aandacht te brengen.