@Invisible: Sorry, keek meer naar de avatar dan de icoon
Quote:
Toont genadeloos aan dat nagenoeg alle grote wetenschappelijke doorbraken gedaan zijn door mensen die net nieuw in het vak waren
Klopt. Een van de theorieën hierachter is dat jongere mensen meer geneigd zijn om dingen te onderzoeken die niet "mainstream" zijn. Mooi voorbeeld is Einstein, die al zijn belangrijke theorieën ontwikkeld heeft voor zijn dertigste en daarna weinig origineels meer gedaan heeft.
Iedereen heeft een voorstelling van zaken en hoe ouder je wordt, hoe meer je ervan overtuigd bent daarmee gelijk te hebben. Komt er zo'n kuiken die denkt het beter te weten dan moet 'ie van goede huize komen. Geldt in alle opzichten, dus ook in de wetenschap.
Zelf ben ik er nog steeds van overtuigd dat Microsoft na MSDOS 6.0 nooit meer iets gepresteerd heeft.
Geval van Semmelweiß. Aan te vullen met Mendel en nog een paar.
Ook daar is een interessante theorie over:
de Metabletica. Leesbaar boek erover: Koude rillingen over de rug van Charles Darwin.
In het kort stelt Oom Jan (schrijver was een oudoom van me) dat veranderingen in de maatschappij op specifieke tijdstippen plaatsvinden. Ze worden pas geaccepteerd als de tijd ervoor rijp is.
Met je op een na laatste zin ben ik het geheel eens:
"Kortom: de wetenschap heeft veel bereikt, maar zou best eens wat minder angstig aan de consensus mogen vasthouden. "De methodologie daarvan is een ander verhaal.
Ik geloof niet zo in een wereldwijde samenzwering van "de wetenschap" om alles bij het oude te laten of zoiets.
Wetenschappers zijn mensen, met alle goede en slechte eigenschappen van dien.