Twee ruimtesondes die Mars dertig jaar geleden bezochten zijn mogelijk terecht gekomen bij alien microben op de Rode Planeet, maar ze zouden deze onbedoeld gedood hebben. Een theorie die een wetenschapper afgelopen zondag heeft geopenbaard in het American Astronomical Society in Seatlle zou dit aantonen. Het probleem waardoor dit niet eerder ontdekt kon worden is dat de ruimtesondes op zoek waren naar een verkeerd soort leven en het aanwezige leven daardoor niet herkende als zodanig.
In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd door the Viking missie geen teken van leven ontdekt op Mars, maar daarbij werd uitsluitend gezocht naar levend wezen vergelijkbaar met dat op aarde, waarbij zoutwater de interne vloeistof in levende cellen vormt. Uitgaande van de koude droge omstandigheden op Mars kan dat leven geëvolueerd zijn met de interne vloeistof bestaande uit een mix van water en waterstofperoxide (H2O2), aldus Dirk Schulze-Makuch, auteur van het nieuwe onderzoek. Reden van deze uitspraak is het gegeven dat deze mix zelfs bij hele lage temperaturen vloeibaar blijft en cellen dus ook behouden kunnen blijven als het vriest. Bovendien is een dergelijke cel in staat om schaarse waterdamp uit de lucht te halen.
Het aanwezige leven zou niet alleen niet herkend zijn tijdens The Viking onderzoeken, maar zou er zelfs door gedood zijn. Dit zou zijn gebeurd door de wel degelijk aanwezige microben te verdrinken en ze te oververhitten, aldus Schulze-Makuch. Dat verdrinken en oververhitten zou zijn gebeurd tijdens onderzoeken waarbij de microben onder water werden gebracht en een ander onderzoek waarin ze dusdanig verhit zouden zijn dat ze door hun samenstelling gebakken werden.
Zelfs op aarde zou deels vergelijkbaar leven voorkomen: de ‘bombardier beetle’. Deze kever produceert een kokendhete spray die voor 25% uit waterstof peroxide bestaat en dient als wapen.
Schulze-Makuch geeft zelf al aan dat hij geen sluitend bewijs heeft voor het bestaan van leven op Mars, maar hij geeft aan dat zijn onderzoek in ieder geval aantoont dat het logisch is dat er leven bestaat.
Afgelopen maand waren wetenschappers al enthousiast over nieuwe foto’s van Mars die aantoonden dat er geologische veranderingen plaatsvonden en dat er nu en dan water zo stromen, een gegeven dat de aanwezigheid van leven het meest waarschijnlijk maakt tot nu toe. Het volgende sondebezoek op Mars zal nog dit jaar gebeuren volgens een van de topwetenschappers van NASA.