Wie Jan heet wordt eerder uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan een Samir, ook al zijn de CV’s gelijk. Erg, maar waar. In de Verenigde Staten is dat niet anders. Daarom besloot José Zamora (32) na maanden kansloos solliciteren de ‘s’ uit zijn voornaam te halen. Na een week stroomden de reacties binnen.

Per dag reageerde José op 50 tot 100 vacatures. Ja, behoorlijk indrukwekkend. Toch kwam er telkens geen respons. Geen telefoontje, geen mailtje, niets.

Toen de Amerikaan met Mexicaanse roots besloot de ‘s’ uit zijn voornaam te verwijderen, mocht ‘Joe’ plotseling wel op gesprek komen, terwijl hij gewoon hetzelfde CV had opgestuurd. Zijn ervaring maakt pijnlijk duidelijk dat discriminatie nog steeds aan de orde van de dag is. Zamora: Ik denk niet dat mensen zich altijd bewust zijn van hun vooroordelen – ook al zijn die gebaseerd op een naam – maar ik denk dat we het allemaal wel eens doen.

Het filmpje dat Zamora maakte ging viral. Het leverde hem een baan in een yoghurttentje op. Al snel was hij de bestbetaalde medewerker. Zamora kreeg 13 dollar per uur in plaats van 10. Na een half jaar besloot hij ontslag te nemen, omdat zijn baas hem niet meer uren kon aanbieden. Momenteel is Zamora dus weer op banenjacht.

Ondertussen geeft de Amerikaan ook CV-advies aan andere werkzoekenden. Daarnaast wordt hij vaak benaderd door Latino’s die ook overwegen hun naam te veranderen. Is het niet triest dat dit nodig is? Ik zit er niet mee, het is goed voor mijn ego, zegt Zamora. Joe is een coolere naam. Ik voel me cooler.

Latino, Amerikaan, José of Joe: Zamora blijft boven alles een salesman, zegt hij. En zichzelf verkopen, dat lijkt prima te lukken.
Filmpje