Confronterend onderzoek van de University of South Wales: dat een baby iets wegheeft van het voormalige vriendje van de moeder, kon best eens kloppen - zelfs als er helemaal geen 'seks met haar ex' aan te pas is gekomen.
De Britse wetenschappers bogen zich over een verschijnsel dat 'telegonie' heet: uiterlijke kenmerken van voormalige seksuele partners worden daarbij overgedragen op toekomstige kinderen.
Uit onderzoek bij fruitvliegjes bleek dat de omvang van nieuwe vliegjes veel meer overeenkomt met die van het eerste mannelijke fruitvliegje waarmee de moeder paarde, dan op die van de biologische vader.
Onderzoeksleider Angela Crean legt in de Britse krant Daily Telegraph uit dat het onbekend is of hetzelfde fenomeen van toepassing is op andere diersoorten. Een belangrijke oorzaak zou kunnen zijn dat moleculen van het zaad van de eerste partner worden geabsorbeerd door de (onrijpe) eitjes van de moeder.
En al valt er nog heel wat onderzoek te verrichten, de mogelijkheid van telegonie maakt de tongen los. Zo schrijft columniste Daisy Buchanan in een andere Britse krant, The Guardian, dat je een kersverse vader op de babyafdeling van het ziekenhuis maar zelden tegen zijn partner hoort zeggen: "Hé, hij lijkt precies op Phil! Weet je wel, je ex? Die griezelige gast op die motor?"
Aan de andere kant, relativeert ze, hoeft het niet altijd slecht nieuws te betekenen. "Of we het nu leuk vinden of niet, de mensen met wie we het bed delen, weerspiegelen nu eenmaal iets van onszelf."