Wonen in Genève, een van de duurste steden ter wereld, is niet altijd even makkelijk voor stagiairs. Vooral niet als je geen stagevergoeding krijgt. David Hyde (22) loopt stage bij de Verenigde Naties en ziet zich gedwongen in een tent te leven. De Nieuw-Zeelander is uitgegroeid tot het symbool van de kritiek op het stagebeleid van de internationale organisatie.
Elke ochtend trekt Hyde zijn pak aan, raapt zijn gaspitje en spulletjes bij elkaar en stopt ze in zijn rugzak. Aangekomen op zijn stageplek verstopt hij de zak onder zijn bureau. En iedere avond zet hij zijn koepeltentje weer op in het park op de oever van het Meer van Genève.

Sinds twee weken loopt hij stage bij de VN. Hij zegt geen stagevergoeding te krijgen, noch een tegemoetkoming in de kosten voor woonruimte, vervoer of medische onkosten. ,,Je krijgt alleen een zinnetje op je CV."

Toen hij in de Zwitserse stad aankwam zocht Hyde naar een kamer, maar hij kon de huur niet betalen. ,,Misschien was ik naïef, maar het beleid van onbetaalde stages maakt me woedend", aldus Hyde.

Volgens Hyde kunnen alleen mensen met rijke ouders in Genève wonen. Zijn eigen familie wist eerst niet dat hij de avonden in een tentje doorbracht, onthulde Hyde. ,,Ze moedigden me aan, thuis is iedereen trots op me. De Verenigde Naties, Genève, dat is nog steeds prestigieus."

Hyde maakte onlangs een zwaar weekend door toen er een storm opstak. ,,Ik heb niet de meest waterdichte tent uitgekozen."

De lokale krant Tribune de Genève drukte een foto af van de Nieuw-Zeelander in een net pak voor zijn tentje. Dat maakte een 'enorme hoeveelheid solidariteit' los.

,,Vanaf het moment dat het nieuws op onze website stond, kreeg de jonge Nieuw-Zeelander onderdak aangeboden. Sommigen gingen zelfs naar het park om David te zoeken, zodat hij niet nog een nacht in de buitenlucht hoefde door te brengen."

Martine Hanote, een gepensioneerde lerares die in haar studententijd al moeite had om betaalbare woonruimte te vinden, was bereid Hyde een slaapplek aan te bieden. ,,In Genève vegen we dit probleem te vaak onder het tafelkleed." Hyde ging echter in op een aanbod van andere Nieuw-Zeelanders.

Hij is verrast door de reacties. ,,Al die steunbetuigingen zijn ongelofelijk. Het was niet mijn bedoeling om medelijden te wekken en zo woonruimte te regelen." Hyde hoopt dat hij de situatie van stagiairs kan verbeteren.

Zijn stage duurt een half jaar. Hyde weet nog niet wat hij daarna gaat doen. Een clausule in zijn stagecontract verbiedt hem een baan bij de VN aan te nemen binnen zes maanden na het einde van zijn stage.

Er is veel kritiek op dat verbod, schrijft Tribune de Genève. Het maakt het voor jonge stagiairs onmogelijk een vaste baan bij de VN te krijgen, terwijl het bij de internationale organisatie een komen en gaan is van gratis arbeidskrachten.

In mei organiseerde een plaatselijke vakbond van stagiairs al eens een demonstratie tegen de 'inconsistentie van de Verenigde Naties, die wereldwijd waarden als niet discrimineren, diversiteit en participatie promoot, maar die niet toepast op zijn eigen personeel'.

Dat spreekt de VN tegen. ,,Er zijn oplossingen", reageerde woordvoerder Ahmad Fawzi. ,,Als de jongen onderzoek had gedaan, had hij een woonruimte gevonden. Er bestaan namelijk speciale oplossingen voor stagiairs en zelfs lijsten van gastgezinnen."

De VN wil mensen als Hyde graag helpen, benadrukt Fawzi, maar hun lot ligt in handen van de 193 lidstaten.

Hyde heeft inmiddels het krantenartikel naar zijn ouders gestuurd. Zijn moeder Vicki zag haar zoon er voor aan om alle hulpoffers af te slaan. ,,Hem kennende maakt hij er waarschijnlijk een punt van om in de tent te blijven wonen. Hij heeft altijd sterke principes gehad. Toen hij op de basisschool zat protesteerde hij tegen een juf die een kind op zijn kop gaf, dus ging hij op zijn bureau staan en weigerde eraf te komen tot ze haar excuses had aangeboden."
Foto