Een restaurant zonder koks, serveersters en een kassa. Het leek zo'n leuk idee, maar het blijkt een pr-stunt van vakbond FNV Horeca om te bewijzen dat horecapersoneel onmisbaar is. En ja, ook wij tuinden erin.

Het restaurant opende afgelopen donderdag haar deuren in Amsterdam en al na drie dagen verklaart de FNV het experiment als volledig 'mislukt'. Het ontaardde volgens de vakbond in een enorme puinhoop omdat gasten niet opruimden, de afwas niet deden en tot overmaat van ramp vaak zonder te betalen het restaurant verlieten.

Het experiment, dat zogenaamd werd opgestart door sterrenkok Edwin Sander, kwam uit de koker van FNV om aan te tonen dat horecapersoneel onmisbaar is. Waar supermarkten caissières kunnen vervangen door zelfscankassa's, zijn vakmensen in de horeca keihard nodig, schrijft de FNV in een persbericht.

Werken in de horeca is steeds minder aantrekkelijk vanwege de zware arbeidsomstandigheden, korte arbeidscontracten, onregelmatige werktijden en lage lonen, aldus de FNV. Volgens de vakbond keert bijna de helft van het personeel om die redenen de horeca jaarlijks de rug toe.

De vakbond start een petitie om aandacht te vragen voor betere arbeidsvoorwaarden voor koks, afwassers en serveersters. Er is al twee jaar geen cao meer voor de horeca, tot grote ontevredenheid van de FNV: "De omzetten van de horeca zijn inmiddels al voor het achtste kwartaal op rij gestegen, maar het personeel ziet hier niets van terug", zegt Ben Francooy, voorzitter van FNV Horeca.
Filmpje