In Litouwen is het de normaalste zaak van de wereld: een missverkiezing voor geiten. Elk jaar komen er honderden mensen bijeen in het stadje Ramygala om de mooiste geit uit te kiezen.

Dit jaar heeft geit Demyte gewonnen. Demyte, dat in het Litouws 'kleine vlek' betekent, is zestien maanden oud. Ze heeft vijf andere geiten in de wedstrijd verslagen. Haar eigenaar, de 74-jarige gepensioneerde dierenarts Ferdinandas Petkevicius, heeft al vijf keer eerder met een geit geprobeerd de wedstrijd te winnen en deze keer lukte het hem eindelijk.
De eigenaar van geit Demyte deed al vijf keer eerder mee aan de wedstrijd.

"Het enige dat we dit jaar niet gedaan hebben, is de nagels van de geit lakken. Daar dachten we te laat aan", zei Petkevicius, terwijl hij naast zijn witte geit met zwarte vlekken stond. Het beest droeg twee rozen op het hoofd als versiering.

De missverkiezing wordt elk jaar gehouden ter ere van de geit, die geldt als het traditionele symbool van de stad Ramygala. Zondag waren vijfhonderd mensen, dansers en een band aanwezig bij het evenement.

De geiten werden versierd met rozen en moesten op een rode loper poseren. De jury, bestaande uit een parlementslid, een schooldirecteur en een komkommerboer, koos een winnaar uit die beloond werd met taarten, honing, boeken en kortingsbonnen voor een knipbeurt bij een kapper.
Foto