Het Turkse ontwerpbureau Dahir Insaat heeft een futuristische oplossing bedacht voor het blussen van branden in wolkenkrabbers en andere hoge gebouwen. Het gaat, zo blijkt uit een gelikt animatiefilmpje van het bedrijf, om een voertuig dat op een soort stelten tussen het verkeer door kan rijden. Horizontale drone-propellers en stabiliserende gyroscopen zorgen ervoor dat de wagen in balans blijft.
Eenmaal bij het brandende pand aangekomen klapt het dak open, waaruit vervolgens een soort helikopter tevoorschijn komt met in totaal twintig rotorbladen: tien aan elke kant. Daarmee kan de vliegende blusunit naar iedere gewenste hoogte stijgen. Eenmaal bij de brand aangekomen kan het vuur worden geblust met water dat vanaf straatniveau via een slang naar boven wordt geperst. Handig is ook dat een loopbrug kan worden uitgeschoven waarmee mensen in nood kunnen worden gered.
Het filmpje van Dahir Insaat toont ook nog een oplossing voor verkeersdrukte in grote steden: bussen en andere voertuigen die volgens hetzelfde principe worden aangestuurd. De vliegende wagens rijden moeiteloos over zelfs de grootste files en ingewikkeldste, totaal vastgelopen verkeersknooppunten heen. Of de reddingsheli's en andere science fictionvliegwagens er ooit zullen komen is vooralsnog onduidelijk. Met de huidige technische mogelijkheden kan het nog niet. ,,We werpen nu alvast een innovatieve blik in de al dan niet verre toekomst'', benadrukt de firma.
FilmpjeDit is echt wel dikke onzin en zal er ook over 50 jaar niet zijn. Er is een reden dat voor alles wat we maken gekozen wordt voor een stabiele basis en een super breed voertuig op een uiterste slanke basis gaat gewoon niet werken.
Ten eerste is geen enkel materiaal sterk genoeg om als basis te dienen. Het is gewoon een hefboom en als een dik persoon aan de uiterste buitenkant gaat staan dan is de kracht in het midden gigantisch.
Daarnaast zal je dus de informatie van de gyroscoop ook moeten omzetten in krachten de andere kant op. Als er aan de rechterkant 1000kg omlaag wordt gedrukt, zal je dus links ook moeten zorgen voor een kracht van 1000kg omlaag. Als je dat met propellers gaat doen, moeten die dus gigantisch hard lucht omhoog blazen. Die lucht moet ergens vandaan komen, dus je kan ze niet verwerken in een gesloten ruimte zoals hier gemaakt. Of wordt die lucht aangezogen tussen de mensen door? Kan je niet echt rustig je krantje lezen in een gigantische stofzuiger.
Conclusie: Die is een ontwerpbureau dat hun kwaliteiten voor het maken van animatie wilt tentoonstellen. Dat is ook prima gelukt, maar het idee is verder belachelijk.
@Hart: Het idee van een voertuig dat over andere voertuigen heen gaat,
was er al. Alleen dan wel met een stabiele basis.
En een drone is gewoon een hip woord op het moment, maar het is gewoon een onbemande helikopter. Als een brandweerman erin gaat staan en dat ding bediend, is het per definitie al geen drone meer.
En helikopters die genoeg kracht hebben om meerdere mensen en een gigantische hoeveelheid water te tillen, verplaatsen zoveel lucht dat het echt niet meer fijn is omdat midden in een stad te gebruiken. Los van het feit dat vuur aanwakkert als je er een ventilator bij houdt

aan.