Inwoners van het Limburgse Geijsteren en omgeving zijn lijnrecht tegenover elkaar komen te staan door de verplaatsing van een kunstwerk. Dat verdween tijdelijk van het dorpsplein vanwege een herinrichting maar een aantal bewoners ziet het liever niet terugkeren. De kunstenaar voelt zich geschoffeerd, mede omdat zijn kunstwerk nu schertsend 'een tros lullen' wordt genoemd.

Harm Rutten maakte het kunstwerk in 1992 voor het dorp met 450 zielen. Hij werkte er bijna een jaar aan. 'Het Vuur' werd ingezegend door de toenmalige pastoor en de baron nadat een speciale commissie 'groen licht' had gegeven.

Ruim 26 jaar lang sierde het 2.500 kilo zware beeldhouwwerk van Belgische Blauwe Hardsteen het dorpsplein. Tot begin dit jaar. Toen vroeg en kreeg de Dorpsraad toestemming voor de herinrichting van het plein en omliggende straten. Door hoogteverschillen en de beperkte omvang kon het plein niet optimaal benut worden voor evenementen.

Eind juni vond de feestelijke heropening van het plein plaats. Tot ontsteltenis van Rutten was zijn kunstwerk niet teruggeplaatst, zoals hem was beloofd, maar stond het nog steeds om de hoek geparkeerd op wat hij noemt 'een grasveldje in een zijsteeg'.

Om de terugkeer te bespoedigen, lanceerde een inwoner van een naburig dorp vorige week op Facebook een campagne. 'Als u ook vindt dat 'Het Vuur' weer aangewakkerd moet worden en op de plaats moet komen waar het thuis hoort - in 'het hart' van de gemeenschap Geijsteren - deel dan deze oproep.'

De campagne was het begin van een hetze, zegt Rutten. ,,Ik word door het slijk gehaald en mijn kunstwerk ook. Sommigen noemen het oneerbiedig een 'tros lullen'. Een groep vrienden van een man of twintig heeft blijkbaar verzonnen dat het in hun ogen 'stomme' beeld weg moet omdat het in de weg stond. Terwijl er nu houten bloembakken staan die groter zijn dan mijn sculptuur. De dorpsraad is ook niet happig op het kunstwerk. Dat is eigendom van de gemeente. Die zal de boel ongetwijfeld proberen te sussen en voorstellen het beeld ergens anders neer te zetten."

De gemeente Meerlo-Wanssum is inmiddels opgedeeld. Geijsteren maakt nu deel uit van de gemeente Venray. Die is naar eigen zeggen geen eigenaar van het beeldhouwwerk maar werkte voor de herindeling van het plein wel samen met de werkgroep herinrichting dorpsplein van Geijsteren.

,,De werkgroep vroeg zich af of Het Vuur en twee andere tijdelijk verwijderde kunstwerken wel moesten terugkeren op het plein. We spraken af dat de kunst zou terugkeren op een nader te bepalen plek. Voor dit specifieke kunstwerk kwam de werkgroep niet met een geschikte locatie. Wij hebben toen beslist om de zaak bij de werkgroep te laten", zegt een gemeentewoordvoerster.

Intussen woedt op Facebook een verhitte discussie over het kunstwerk tussen voor- en tegenstanders. 'Het vuur hoort in het centrum van het dorp 'licht' te geven', schrijft eentje. 'Wat t boerke niet kent, vreet ie niet. Liever n blubberton op t plein dan een kunstwerk', reageert een andere voorstander.

'Een praktisch plein is voor ons dorp ook veel waard. Je bankstel en je garderobe gaan ook na verloop van tijd de deur uit, ook al zit het niet verkeerd', reageert een tegenstander. 'Verkoop dit kunstwerk en besteed het geld aan iets nuttigs voor het dorp', vindt een ander.

'Ga je lekker druk maken in je eigen dorp', schrijft een tegenstander aan het adres van Erik Peters, de initiatiefnemer van de campagne voor het kunstwerk. Hij reageert met: 'Ik vind het hele gebeuren nogal respectloos naar de maker van het beeld!'
Foto