De Gemeente Utrecht mocht een senior ambtenaar ontslaan die zijn afdeling jarenlang terroriseerde. De man was seksueel intimiderend, treiterde medewerkers, liet boeren en scheten en schoot stukjes snot naar collega's.
De man werkte sinds 1993 in een senior functie bij de gemeente Utrecht. In de herfst van 2016 stelde de gemeente een onderzoek naar de ambtenaar in, na een klacht van een collega over 'structureel pesten en intimidatie'.
Op basis daarvan werd hij ontslagen. Deze week verloor de man een hoger beroep tegen zijn ontslag.
Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRb) blijkt dat de rechtbank Midden-Nederland eerder ook al had geoordeeld dat de man terecht was ontslagen.
Volgens de rechtbank had de man 'stelselmatig grensoverschrijdend en intimiderend gedrag' vertoond en was hij verantwoordelijk voor een 'onveilige werksfeer' op de afdeling.
In de uitspraak van de CRb werden meer details openbaar over de 'dominante negatieve rol' die de man jarenlang op zijn afdeling vervulde.
"Hij maakte herhaaldelijk de opmerking dat hij collega’s kon maken en breken, maakte seksistische en ongepaste opmerkingen naar vrouwen, raakte ze soms ongevraagd aan, zocht informatie van vrouwen op via het internet, maakte kleinerende opmerkingen over het uiterlijk van collega's en vertoonde ongepast gedrag op het werk, zoals het laten van winden en boeren en het wegschieten van stukjes snot naar collega's."
Ook verstuurde de man foto's naar collega's van een vrouwelijk geslachtsorgaan met geslachtsziekte omdat een vrouwelijke collega had verteld over een operatie aan haar vagina. Daarnaast stuurde hij foto's van lilliputters omdat een andere collega klein van stuk was.
Verder maakte hij een Sinterklaasgedicht over een collega die zou stinken, met als conclusie dat ze maar zelfmoord moest plegen.
De Centrale Raad van Beroep volgde de ambtenaar niet in zijn visie dat 'dit alles was te vatten onder humoristisch gedrag dat paste in de op de afdeling heersende werksfeer'. De Raad bekrachtigde het eerdere oordeel van de rechter, dat de gemeente de man mocht ontslaan.