Een Amerikaanse vrouw krijgt 168 miljoen dollar schadevergoeding wegens seksuele intimidatie op het werk, dat meldt de Los Angeles Times. Het is de grootste schadevergoeding die, in de VS, ooit is toegekend aan een individu voor 'pesten op het werk'.
Ani Chopourian, een 45-jarige chirurgisch-assistente van Armeense afkomst, was ten einde raad. Ze was de tel kwijtgeraakt van het aantal klachten dat ze al had ingediend bij haar werkgever voor ongewenste seksuele intimiteiten en pestgedrag. Er waren er zeker 18, waaronder een tegen een 'pestende chirurg' die haar stak met een naald en de ribben brak van een patiŽnt onder verdoving tijdens een 'woede-uitbarsting'.
Een ander feit was dat de vrouw iedere ochtend begroet werd door een stevige tik op haar achterwerk. Daar kreeg ze bijpassende vunzige opmerkingen bij.
De assistente werd door het ziekenhuis ontslagen wegens professioneel wangedrag. De jury heeft nu dus beslist dat dit ontslag ongegrond was en dat het ziekenhuis zwaar in de fout is gegaan door niet op te treden tegen de klachten.
In Amerika zijn grote schadevergoedingen schering en inslag, maar voor deze feiten is dit bedrag nooit gezien. Chopourian krijgt 125 miljoen dollar schadevergoeding en 47,7 miljoen voor verloren loon en mentale schade.
Haar voormalige werkgever, het 'Mercy general' ziekenhuis in Sacramento, gaat in beroep tegen de uitspraak.