Het was een complete ravage die Annabel Dorrestein onlangs aantrof in de jungle van Christmaseiland. Haar apparatuur was vernield en van de peperdure warmtebeeldcamera ontbrak ieder spoor. De hoofdverdachte? Een kokoskrab, niet voor niets ook klapperdief genoemd.

Dorrestein doet op het Australische eiland in de Indische Oceaan onderzoek naar het gedrag van vleerhonden. Die gaan 's nachts op zoek naar eten en dat wilde ze graag filmen. De camera stond op een statief en was vastgemaakt aan een grote accu.

's Ochtends bleek dat haar onderzoeksplek ongewenst bezoek had gehad. "Het statief was omgevallen, er zaten overal diepe krassen op en een stekker was helemaal verbogen", zegt ze tegen de NOS. Het ergste was nog dat de camera van ruim 3000 euro was verdwenen. "We hebben uren in het oerwoud gezocht, maar vonden hem nergens."

Gezien de sporen op de apparatuur ging de verdenking meteen uit naar een kokoskrab. Die beschermde kreeftachtigen kunnen tot wel 1 meter groot worden en wegen dan zo'n 4 kilo.

Via fotograaf Chris Bray kwam het verhaal naar buiten en sindsdien weten internationale media haar te vinden. Ze werd al geïnterviewd door ABC Australia, de BBC en Der Spiegel. "Het is heel bizar. Ik ben gewoon bezig met mijn veldwerk en dan gebeurt er iets grappigs en staat het overal."

Ze hoopt dat haar verzekering de diefstal dekt en ze een nieuwe camera kan kopen. "En ik plak er sowieso een zendertje op zodat ik hem kan terugvinden als hij weer wordt meegenomen."
Foto