Goed nieuws voor Dirk Parlevliet, ooit door Quote omschreven als 'de rijkste heftruckchauffeur van Nederland'. Zijn broer en zussen moeten hem uitkopen uit het bedrijf, dat tot voor kort aandelen in visserijgigant Parlevliet & Van der Plas bezat. Verwachte opbrengst: ruim 30 miljoen euro.
Omdat de familieverhoudingen onherstelbaar zijn beschadigd, moet de veertigjarige Dirk nu worden uitgekocht. Dat oordeelde de rechtbank Den Haag onlangs, in een nieuw hoofdstuk in de saga van het door conflicten geplaagde visserijbedrijf.
Parlevliet & Van der Plas (P&P) werd na de Tweede Wereldoorlog door drie vrienden uit Katwijk opgericht. Sinds de jaren tachtig groeide het bedrijf snel uit tot het grootste visserijbedrijf van Europa.
De onderneming is tegenwoordig wereldwijd actief, en boekte in 2018 een omzet van bijna 1,3 miljard euro. Een succesverhaal dus, maar afgelopen jaren kwam P&P ook regelmatig in het nieuws door geruzie.
Zo bleken de broers Nico en Diek Parlevliet, beiden van de tweede generatie in het familiebedrijf, het in 2016 met elkaar aan de stok te hebben over de verkoop van Nico's aandelen. Diek betaalde daarvoor 122 miljoen euro, volgens zijn broer achteraf honderden miljoenen te weinig.
En een jarenlang slepend conflict met de fiscus over belastingontwijking werd eerder dit jaar verloren door mede-aandeelhouder en voormalig P&P-directeur Jan van der Plas.
Ook binnen de familietak van de 62-jarige Nico rommelt het al tijden. In 2016 wilde Nico's zoon Dirk zich namelijk losmaken van zijn vader, broer en zussen. Dirk, die als heftruckchauffeur in het familiebedrijf werkt, vindt dat hij zelfstandig recht heeft op zijn deel van het familievermogen.
Het kapitaal van deze tak is ondergebracht in het familievehikel NMP Beheer, waarvan elk van de vier kinderen van Nico een kwart bezitten. Omdat NMP Beheer haar aandelen in het visserijbedrijf P&P verkocht voor 122 miljoen euro, kan Dirk in principe dus aanspraak maken op ruim 30 miljoen euro.
Maar zijn vader Nico, zijn broer Pieter en twee zussen proberen dat al jarenlang uit alle macht te voorkomen. Via slimme bestuurdersconstructies en prioriteitsaandelen wisten zij Dirk buitenspel te zetten, en het kapitaal van hun familietak bijeen te houden.
Dat leidde tot jarenlange rechtszaken. Eind 2017 stelde de Ondernemingskamer al vast dat Dirks familie hem ten onrechte de zeggenschap over zijn belang heeft ontzegd. Vervolgens stapte Dirk opnieuw naar de rechter, om te eisen dat zijn familie hem uitkoopt.
Uit het tussenvonnis van de Haagse rechtbank blijkt hoe hard het er in deze zaak aan toe ging. Zo werden Dirks ouders tijdens een vergadering eind 2017 'verbaal agressief' en sloeg vader Nico uiteindelijk de koffiekopjes van tafel.
Ook tijdens de Haagse rechtszaak stak de vijandigheid tussen de partijen de kop op. Zo moest de parketpolitie tijdens een zitting aanwezig zijn wegens de grimmige stemming. Ook vielen de rechters de 'langdurige en indringende blikken' van broer Pieter naar Dirk op.
De Haagse rechter oordeelde afgelopen woensdag dat Dirk ook na de uitspraak van de Ondernemingskamer beroerd is behandeld. Zo konden zijn vertegenwoordigers aandeelhoudersvergaderingen niet bijwonen, en werd hem belangrijke informatie onthouden.
Volgens de rechtbank kan daarom van hem niet meer verwacht worden dat hij aandeelhouder van het familiebedrijf blijft. Zijn broer en zussen moeten hem uitkopen. Zijn advocaat Maarten Schepel is tevreden. "Wij hebben gekregen waarom we hebben gevraagd. Nu moet een deskundige nog bepalen wat het belang precies waard is."
Schepel erkent dat dat logischerwijze ongeveer een kwart van 122 miljoen zal zijn, het bedrag waarvoor de familietak haar aandelen Parlevliet & Van der Plas enkele jaren geleden verkocht. "Dat zal ongeveer de essentie van de berekening zijn, maar mogelijk nog iets meer."
Schepel tekent wel aan dat er rond die aandelenverkoop ook nog andere rechtszaken lopen, die de berekening kunnen compliceren. "Daar moeten we dan maar een mouw aan passen. Met deze uitspraak zijn we al heel blij; maar we zijn nog blijer als het geld uiteindelijk is uitbetaald."
Nico's advocaat Pieter Dietz de Loos kon gisteren niet reageren, omdat hij daarvoor nog geen toestemming van zijn cliënt kreeg.