Een opvallende rechtszaak in de Amerikaanse filmwereld: teleurgestelde fans van Ana de Armas hebben een zaak aangespannen omdat de actrice wel in een trailer van een film was te zien, maar niet in de film zelf. Ze eisen - namens "alle getroffen kijkers" - minstens 5 miljoen dollar schadevergoeding van filmmaatschappij Universal Pictures voor het wekken van valse verwachtingen.

De film Yesterday uit 2019 draait om het concept dat The Beatles uit het collectief geheugen zijn weggevaagd. Maar tot hun teleurstelling ontdekten enkele kijkers dat ook Ana de Armas uit de film was verdwenen, terwijl ze haar wel in de trailer hadden gezien.

De Cubaanse Ana de Armas is onder meer bekend van haar rollen in Bond-film No Time To Die en de misdaadkomedie Knives Out. Twee verongelijkte Amerikanen, Conor Woulfe en Peter Michael Rosza, zeggen bijna vier dollar te hebben betaald om haar in de film Yesterday te zien, om er vervolgens achter te komen dat De Armas er helemaal niet in voor kwam.

De Armas speelde aanvankelijk wel degelijk een bijrol in de film van regisseur Danny Boyle. Als gast van een talkshow komt ze hoofdkarakter Jack Malik (die zich als enige de Beatles wél herinnert) tegen op de set. Ze werd uit de finale versie geknipt omdat haar rol te veel zou afleiden van de belangrijkste romance in de film. Scenarioschrijver Richard Curtis ervoer de ingreep als "traumatisch" omdat De Armas haar rol volgens hem briljant speelde.

De twee fans die naar de civiele rechter zijn gestapt verwijten Universal vooral dat De Armas wél in de filmtrailer zat, stellen ze op entertainmentnieuwssite Variety. Volgens hen heeft de filmmaatschappij zich schuldig gemaakt aan "misleidende marketing" en is "de roem, uitstraling en brille" van de actrice gebruikt om een film te promoten waar ze niet in zat. Ze wijzen er verder op dat Yesterday tot nog toe 150 miljoen dollar heeft opgebracht.

Universal Pictures wil vooralsnog niet reageren, meldt Variety.
Filmtrailer