Je denkt als hondenbezitter dat de mest van je hond ook nog help de natuur te bevorderen, door de mest die fikkie achterlaat in het bos.

Maar de poep en plas van honden die in natuurgebieden worden uitgelaten, hebben daar „potentieel negatieve effecten”, schrijft NRC. Dat concluderen namelijk onderzoekers van de universiteit Gent na onderzoek in vier natuurgebieden ten zuiden van de Vlaamse stad. Volgens hun berekeningen dragen de hondenpoep en -plas „substantieel” bij aan de toch al grote hoeveelheid stikstof en fosfor die via menselijke activiteiten, zoals de veehouderij, in natuurgebieden terecht komen en daar schade aanrichten. De resultaten van hun onderzoek zijn maandag gepubliceerd in Ecological Solutions and Evidence.

Er komt vanuit de lucht al zoveel stikstof, dus voeding, dat alles wat daar bijkomt het probleem nog erger maakt. Vooral stikstof is een probleem. Veruit de grootste bron is de veehouderij – gevolgd door het verkeer. In de natuur zorgt de extra aanvoer van stikstof ervoor dat een beperkt aantal plantensoorten de overhand krijgt – in bossen is dat bijvoorbeeld de brandnetel. Allerlei andere soorten verdwijnen, en daarmee verarmt de biodiversiteit. Een ander schadelijk effect is de verzuring van de bodem, waardoor bomen als de eik in de problemen komen.

En de mest en urine van honden maken dat erger.