Urine blijkt de ultieme vervanger van kunstmest. De eerste voetbalvelden gebruiken het beplaste gras al.
Urine is het nieuwe vloeibare goud. Het kan namelijk worden gerecycled tot waardevolle kunstmest. Dat blijkt uit een proef in Den Haag.
In de buurt van cafés en discotheken wordt elk weekend de urine van de mobiele plaspalen verzameld en naar een waterzuiveringsinstallatie gebracht. Daar wordt stikstof en fosfaat uit de urine gewonnen, waarmee kunststof kan worden gemaakt voor grassoorten en tuinplanten. In een goed weekend haalt de gemeente zo’n zesduizend liter urine op voor de recycling.
Voetbalclub Tubantia in Hengelo (OV) zit bovenop de ontwikkelingen en gebruikt de urinekunstmest al een tijdje op hun grasvelden. Het gras blijkt net zo goed te groeien als met conventionele kunstmest.
Ook het Waterschap Rivierenland en het bedrijf GMB voeren een grootschalige proef uit met urine. Voor die proef is een flink aantal liters afkomstig van de mannelijke bezoekers van het WK Vierspannen begin september in Beesd, schrijft het AD. Als de verwerking van urine in die regio lukt én betaalbaar is, wil het waterschap plas voortaan apart gaan inzamelen.
In het Afrikaanse Oeganda hebben de boeren het nut van urine voor de vruchtbaarheid van de grond al eerder ingezien. De bevolking vermengt de urine wel eerst met water, as en rode peper.