Wie wil minderen met koffie, kan zich de moeite besparen: het zwarte goud mag in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Sterker nog, onderzoekers denken dat vijf koppen koffie per dag beter voor je zijn dan drie.

Volgens epidemioloog en voedingswetenschapper Trudy Voortman passen vier tot vijf koppen koffie per dag bij een gezonde leefstijl. "Uit onderzoeken naar koffie blijkt dat een aantal kopjes koffie per dag gelinkt wordt aan een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, minder beroertes en allerlei andere chronische ziektes," legt ze uit in Metro.

"Uit de meeste studies komt die lagere kans op deze ziektes duidelijk naar voren bij zo’n vier à vijf koppen per dag. Maar we weten niet goed of meer koffie dan dat drinken per se beter of slechter is.” Dat komt omdat de onderzoekspopulaties van mensen die meer dan vijf koppen per dag drinken vaak te klein zijn om conclusies te trekken. Het zou dus best kunnen dat nog meer koffie drinken nog gezonder is, maar voor de zekerheid houd je het maar beter bij een kopje of vijf.