Goed nieuws voor matige koffie- en theedrinkers. Want hoewel cafene het risico op hart- en vaatziekten verhoogt, bevat de drank ook antioxidanten die een tegengesteld effect hebben.
Sterker nog, het nettoresultaat is gunstig, waardoor het drinken van enkele koppen koffie of thee per dag uiteindelijk dus de kans op hart-en vaatziektes verlaagt. Dat blijkt uit langlopend onderzoek van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht onder ruim 37.000 Nederlanders.
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die n tot vier koppen koffie per dag drinken, 20% minder risico lopen op kransslagaderziekte dan mensen die helemaal geen koffie of juist mr dan die vier koppen per dag drinken. Thee blijkt een nog heilzamere werking te hebben; wie daar meerdere koppen per dag van drinkt, verlaagt zijn risico op kransslagaderziekte met een derde.
Daarbij is overigens alleen het effect van zwarte thee onderzocht; groene thee wordt volgens de wetenschappers te weinig gedronken om conclusies te trekken.
De onderzoekers ontdekten daarnaast opvallende verschillen in leefstijl tussen koffie- en theedrinkers. Het drinken van thee gaat vaak samen met een hogere opleiding, meer bewegen, minder alcoholgebruik, minder roken en minder overgewicht. Voor stevige koffiedrinkers geldt het omgekeerde; zij leven over het algemeen ongezonder.