Een wonderbaarlijk natuurverschijnsel gaat na vijf jaar op herhaling. Net als in 2017 kleurt het water van de plas Wagejot op Texel roze. Natuurmonumenten sluit niet uit dat het water helemaal dieproze wordt.

Wagejot is een langgerekte plas niet ver van het dorpje Oosterend. De plas is niet natuurlijk, maar ontstond toen in de jaren zeventig grond werd afgegraven voor een nieuwe dijk in de buurt. Maar nu is in de plas sprake van een opvallend natuurverschijnsel, meldt NH Nieuws. Het water kleurt langzaam maar zeker flamingo-roze.

Boswachter Eckard Boot van Natuurmonumenten reageert verrast. "Toch wel, ja! Je gaat ervan uit dat zoiets maar een keer plaatsvindt. De kans dat het nog een keertje gebeurt, is toch klein. Dus toen we gisteren boven op de dijk stonden te kijken, dachten we: het zal toch niet waar wezen? Maar dat was het wel."

Boot denkt dat de oorzaak dat het water roze kleurt precies hetzelfde is als in 2017. Vijf jaar geleden schreef het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee dat de roze kleur waarschijnlijk te maken had met de grote droogte op het eiland, waardoor het zoutgehalte in het water extreem hoog is en er weinig zuurstof in zit.

In het water vonden de onderzoekers toen het algje Dunaliella salina. Een heel klein plantje dat goed tegen zoute omstandigheden kan en een caroteenachtige stof afscheidt, vergelijkbaar met de kleurstoffen in wortels en radijsjes. In grote hoeveelheden kunnen deze algjes meren felroze laten kleuren. De onderzoekers vonden ook dinoflagellaat Oxyrrhis marina. Dit roze wezentje is verwant aan zeevonk; een algje dat (ook) de zee soms laat lichten.

Boswachter Boot begrijpt dat de roze kleur chemisch aandoet. Maar in dit geval gaat het toch echt om een natuurverschijnsel, zegt hij. "Verontrustend? Nee, ik denk dat het niet super negatief is dat het zich voordoet. Het enige is dat het misschien wel vaker gaat gebeuren nu het steeds warmer en droger wordt."
Foto