De tijdelijke Tweede Kamer is een vrij ongezellige betonbak, maar daar moet verandering in komen. Het bestuur van de Kamer trekt 600.000 euro uit, exclusief btw, om op een aantal plekken planten neer te zetten 'met een vrolijke uitstraling' en de planten te onderhouden de komende jaren.

Op 13 september besloot het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, het presidium, dat er groenvoorziening aangebracht moet worden 'met een vrolijke uitstraling' in de liftkern en bij de entrees van de kantoorvleugels.

Dat kan ook geen kwaad, want het tijdelijke Kamergebouw aan de Bezuidenhoutseweg is een vrij grijze betonbak. Of, zoals het presidium het verwoordt in de aanbestedingsstukken: "De huidige locatie van de Tweede Kamer (…) kenmerkt zich door een bescheiden groenvoorziening tegenover een grote hoeveelheid beton in de werkomgeving."

In de centrale hal is ook geen levend groen te vinden, wel een paar kunstplanten, en in de overige ruimtes is ook niks te vinden. "Algemene ruimten, verkeerswegen en werkruimten zijn zogenaamd 'lean' ingericht: efficiënt kaal en vrij van verstoring", zo valt te lezen in de stukken.

Terwijl het volgens de Kamerleiding 'algemeen bekend mag worden verondersteld dat een prettige omgeving de productiviteit, samenwerking en creativiteit van medewerkers bevordert en bijdraagt aan hun gevoel van welvinden'.

En dat mag dan ook wat kosten, zo blijkt uit aanbestedingsdocumenten die door RTL Z zijn bekeken. De opdracht is nog niet gegund, maar de Kamer gaat ervan uit dat het 560.000 euro exclusief btw gaat kosten. Het mag zelfs maximaal 600.000 euro gaan kosten over de totale looptijd van de opdracht, die maximaal zes jaar is. Een ton per jaar dus.

Dat mag gerust een forse ophoging van het budget genoemd worden. De afgelopen vier jaar gaf de Kamer in totaal 280.000 euro uit aan de groenvoorziening.

Tot nu toe worden de verschillende groendiensten uitgevoerd door vier bedrijven, maar vanaf volgend jaar moet één partij alles gaan doen. Dus de planten leveren, zo nu en dan snoeien en eens per maand bewateren.