Nou, bring it on Arjen. In De Wereld Draait Door vertelde Arjen Lubach dat zijn burgerinitiatief 'Farao der Nederlanden' 50.000 handtekeningen heeft gehaald. 40.000 is het vereiste minimum om een voorstel in de Tweede Kamer op de agenda te zetten.

Lubach deed het voorstel afgelopen zondag in zijn programma Zondag met Lubach. Daarin benoemde hij zichzelf tot Farao der Nederlanden, als een statement tegen de monarchie. Lijkt natuurlijk een grap, maar het burgerinitiatief is echt. En met 40.000 handtekeningen moet het voorstel in principe worden besproken door de Tweede Kamer.

Rond het middaguur zat Lubach pas op de helft, vertelde hij maandag. Hij had niet gedacht dat in zo'n korte tijd zoveel mensen zouden tekenen. "Dit is een vrolijk moment ja. En ik hoorde het ook pas tijdens de uitzending."

Lubach startte het initiatief om zijn bezwaren met de monarchie op een vrolijke manier aan de kaak te stellen. "Ik wil het juist niet op een zure manier doen, maar het is natuurlijk krankzinnig dat de koning als 'heilig' wordt gezien."

Of de Kamer dit nou écht gaat bespreken vroegen wij ons ook af. Dus belden we even met onze collega's in Den Haag, maar die schatten in dat die kans klein is.

"Ik heb veel serieuzer burgerinitiatieven langs zien komen", zegt politiek redacteur Ireen Oosteveen. "Dat je dacht, nou, dat daar nog geen wet voor is. Maar zelfs die haalden de Kamer nog niet vanwege de strenge regels (die vind je hier). Ik kan me niet voorstellen dat dit een serieus onderwerp wordt."