MEXICO-STAD (AP) — De goden moeten boos zijn — of gewoon lachen om de arrogantie van de mensheid.

De autoriteiten in Mexico hebben een 'sluitingsbevel' uitgevaardigd voor een 3 meter hoog waterbeeld van de Griekse god van de zee Poseidon dat in mei werd opgericht in de Golf van Mexico, vlak bij de stad Progreso, Yucatan.
Foto

Het Mexicaanse agentschap voor milieubescherming zei donderdagavond dat het beeld, dat een boze drietandzwaaiende Poseidon lijkt te tonen die een paar meter van het strand uit de zee oprijst, geen vergunningen had. In de paar maanden dat het er staat, verzamelden toeristen zich om foto's van zichzelf te maken met het beeld als opvallende achtergrond.

Maar het werd donderdag symbolisch "gesloten" — en kon helemaal worden verwijderd — nadat een groep activistische advocaten een juridische klacht indiende waarin ze zeiden dat het beeld van de Griek de overtuigingen van lokale Maya-inheemse groepen beledigde die de voorkeur geven aan hun eigen lokale god van het water, bekend als Chaac.
Het is altijd gevaarlijk geweest voor mensen om betrokken te raken bij gevechten tussen goden. Maar deze lijkt helemaal te gaan over de hedendaagse mensheid, een combinatie van "cancel culture", stormen op sociale media, rechtszaken en de enige echt angstaanjagende, overweldigende kracht in de wereld van vandaag: Instagram selfie-aangedreven toerisme.

Getrouw aan de vorm gingen Mexicaanse sociale media-gebruikers naar, nou ja, sociale media, om te pronken met het besluit, met minstens een dozijn slogans als "Chaac 1, Poseidon 0."