Vissers uit Sicilië worden geconfronteerd met een groeiend probleem veroorzaakt door baardvuurwormen. Deze roofdieren, die gedijen in de opwarmende Middellandse Zee, verslinden vissen die in netten zijn gevangen, waardoor ze half opgegeten en onverkoopbaar worden.

De duizendpootachtige wezens, die 15 tot 30 centimeter lang zijn, zijn uitgerust met giftige witte borstelharen die vissers kunnen steken bij contact.
Foto

De toenemende aanwezigheid van vuurwormen wordt toegeschreven aan de stijgende zeetemperaturen veroorzaakt door klimaatverandering, waardoor een ideale habitat voor hen is ontstaan ​​om het hele jaar door te gedijen. Vissers zoals Alfonso Barone worden gedwongen om de tijd dat hun netten in het water liggen te verkorten om de schade te minimaliseren, wat resulteert in kleinere vangsten.

"Ze eten de kop, het hele lichaam, ze ontdoen het van hun ingewanden," zei Barone.
"Door de opwarming van de aarde worden de wateren warmer en worden ze een ideale habitat voor hen, en ze groeien in aantal, jaar na jaar... het hele jaar door," voegde hij toe.

De wormen, die ooit in de zomer in de wateren van Sicilië werden gehouden, migreren nu noordwaarts. Er zijn gevallen gemeld in Calabrië, Zuid-Italië.

Strandgangers in Marzamemi worden ook getroffen. Velen dragen maskers of waterschoenen om zichzelf te beschermen tegen mogelijke steken.

De opwarmende Middellandse Zee veroorzaakt andere veranderingen, zoals het verlies van leefgebied en massale sterfte bij bepaalde soorten. Bovendien dringen niet-inheemse tropische soorten zoals de blauwe krab het ecosysteem binnen, wat voor verdere verstoring zorgt.

Zoöloog Francesco Tiralongo, die een onderzoek naar de vuurworm leidt aan de Universiteit van Catania, heeft een verontrustende ontdekking gedaan: "Je kunt een vuurworm niet doden door hem doormidden te snijden, hij heeft uitstekende regeneratiemogelijkheden", zei hij. "Als je hem doormidden snijdt, regenereert niet alleen het deel met de kop een achterste helft, maar de achterste helft slaagt er in ongeveer 22 dagen in om een ​​kop te regenereren."