Op deze warme dag zoeken veel mensen de koelte van de zee en het briesje op het strand op. Maar dat briesje leidt ook tot flink wat kwallen in het water. Op Kwallenradar.nl wordt gewaarschuwd voor bovengemiddeld veel kwallen langs de kust, waaronder op de stranden van Hoek van Holland, Rockanje en Ouddorp.
Dat er vandaag meer kwallen zijn komt door de oostenwind, zegt Ernst Brokmeijer van de Reddingsbrigade in Zandvoort tegen de regionale omroep NH. "De aflandige wind zorgt dan voor een onderstroom die kwallen richting de kust beweegt."
Wat te doen bij een kwallenbeet?
Een kwallenbeet veroorzaakt vaak jeuk en een zwelling. Uitkijken wanneer je het water ingaat dus. Als je toch gebeten wordt, spoel je huid dan af met zout water, niet met (zoet) drinkwater. Als er resten van tentakels zijn achtergebleven op je huid, kun je die weghalen met een pincet of een handschoen.
Om de jeuk en het branderige gevoel te verlichten, kan je de huid insmeren met mentholpoeder of een crème met verzachtende werking. Bij andere klachten zoals hoofdpijn en overgeven, is het advies om medische hulp in te schakelen. Dan kan sprake zijn van een allergische reactie.
Een hardnekkig gerucht is dat urine de pijn van een kwallenbeet zou verlichten. Dat is niet waar: de zuurgraad van de urine kan de pijn zelfs verergeren.
Foto