Politiehonden in Noorwegen zijn voortaan juridisch gelijk gesteld aan hun baasjes bij het korps. Geweld tegen een agent, ongeacht het aantal poten op de grond, wordt op dezelfde wijze berecht. Dat heeft het Noorse hooggerechtshof donderdag bepaald.

De uitspraak van donderdag is het gevolg van een incident vorig jaar in de stad Bergen. Politiehond Casper wist toen een vluchtende inbreker tot stoppen te brengen. Hoewel de inbreker sloeg en schopte, wist Casper hem tegen te houden tot zijn menselijke collega's arriveerden.

De man werd niet alleen aangeklaagd voor de inbraak, maar ook voor zijn gewelddadige verzet tegen een politieagent. Twee rechtbanken zeiden met die laatste aanklacht niet uit de voeten te kunnen, omdat de wet alleen betrekking zou hebben op geweld tegen mensen. Maar het hooggerechtshof heeft de zaak donderdag terugverwezen naar een lagere rechtbank, met de instructie dat het in dit geval niet uitmaakt of een hond of een mens de klappen opving. Casper is en blijft een trouwe diender.