Als het aan Frankrijk ligt, moet de Amerikaan Charles Morse zijn bijzondere auto, een Turcat-Mery uit 1919, overdragen aan de Franse autoriteiten.

Frankrijk ziet de auto namelijk als een Nationaal Erfgoed; het voertuig was ooit in het bezit van de hertog van Montpensier. Het geslacht Montpensier stamt af van de Bourbons, troonbestijgers uit vroegere jaren.

Het koetswerk was speciaal voor de hertog gebouwd door de befaamde wielrenner Henri Rougier op het chassis van een Turcat-Mery. Na de dood van de Montpensier ging de auto over in handen van zijn vrouw. Zij hertrouwde met de Spaanse Alberto de Huarte, die het complete landgoed en de auto erfde na haar dood.

Na nog een aantal malen van eigenaar te zijn verwisseld, is de klassieker via een Nederlandse oldtimer-handelaar in 2005 aan Morse verkocht. Dat hier ergens iets niet volgens het boekje is gegaan, moge blijken uit het volgende: in 1991 besloot de Franse regering dat het complete landgoed, met de Turcat-Mery, tot het Nationaal Erfgoed behoorde. De Huarte ging destijds hiermee akkoord, waarop de export van de auto verboden werd.

Charles Morse is bereid om het voertuig aan Frankrijk over te dragen, maar dan zal er wel eerst over de aankoopprijs van 927.518 dollar moeten worden gepraat. Foto