Voor scholieren is ijsvrij onhaalbaar door de 1.040 urennorm, maar ambtenaren van Buitenlandse Zaken mogen morgen gewoon hun schaatsen aantrekken in de baas zijn tijd, 'mits de dienst het toelaat'.

De secretaris-generaal van het departement, Ed Kronenburg, heeft de 1.878 ambtenaren vanaf 12.30 uur vrijgegeven vanwege de weersomstandigheden, zij hoeven hiervoor geen vakantiedagen in te leveren. "Het is een spontaan gebaar", zegt woordvoerder Aad Meijer tegen elsevier.nl.

Het is nog niet bekend of andere ministeries hun medewerkers ook ijsvrij geven.

De politieke partij Leefbaar Lelystad heeft alle schoolbesturen in de omgeving gisteren opgeroepen de leerlingen ijsvrij te geven. Leuk idee hoor, vinden scholen, maar praktisch onhaalbaar.

Ook in het koude Limburg kunnen scholen hun leerlingen geen vrij geven. "De inspectie houdt het voortgezet onderwijs scherp in de gaten", zegt Marja Maassen van de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs in het Nederlands Dagblad.

Andere schoolbesturen, waaronder ook die van basisscholen, zeggen in de krant de leerlingen graag ijsvrij te willen geven, maar dat dit 'niet zomaar' kan.

Als er een Elfstedentocht komt, krijgen de kinderen wel een dagje vrij.