Online huwelijksbureau s zijn heel gewoon, ook in China. Maar een paar clevere Chinezen hebben het gat in de huwelijksmarkt ontdekt: een huwelijksbureau voor aseksuelen. Sinds de lancering vorig jaar zijn er al 7.000 inschrijvingen.
Ongeveer 60 procent van de bezoekers zijn mensen die geen seks kunnen hebben, de rest zijn ‘kameraden’, zoals homoseksuelen genoemd worden in China. Zij registreren zich om een partner van het andere geslacht te vinden om aan de familiale en sociale druk te voldoen.
De site is gedurfd, zeker in een Chinese context waar het heteroseksuele huwelijk en het krijgen van kinderen, liefst zonen, dé norm is. Dat de site een succes is, toont wel aan dat er subgroepen zijn die zich beginnen te uiten en daar niet onmiddellijk voor afgestraft worden. Ander voorbeeld zijn de ‘DINK’-huwelijken. DINK staat voor ‘dubbel inkomen, geen kinderen’ en is een populair fenomeen bij jonge, hardwerkende stedelingen. Nog iets dat het traditionele Chinese levenspatroon uitdaagt: weekendhuwelijken. Door de week leven de partners apart zodat ze hun vrijheid kunnen behouden.