De directeur van de Nijmeegse stadsschouwburg en van de ACBN (organisator van de Vierdaagsefeesten), Albert Krielen, is dinsdag per direct opgestapt. Directe aanleiding is de grote twijfel die er is gerezen over Krielens arbeidsverleden. Uit onderzoek van De Gelderlander blijkt dat veel van Krielens beweringen daarover niet of slechts ten dele kloppen.

In verschillende interviews op zijn eigen site beweerde de Nijmeegse schouwburgbaas Krielen onder meer jarenlang KLM-piloot te zijn geweest, was hij topman bij Philips in Japan, functioneerde korte tijd als wethouder in Rotterdam, was topvolleyballer in zijn jonge jaren en bedacht fameuze reclameslogans.

Zo zeggen KLM en Philips hem niet te kennen, bij de gemeente Rotterdam is hij evenmin bekend. Krielen is afgelopen vrijdag al door de krant gevraagd te reageren, maar weigerde dat ook na herhaald aandringen. Gisteren begon de Raad van Commissarissen van de schouwburg het vertrouwen in de directeur te verliezen, toen bleek dat die de onduidelijkheden in zijn cv niet kon wegnemen. Hij stapte op en deed hij hetzelfde bij het organisatiecomitÚ van de Vierdaagsefeesten.

Ook PvdA-fractievoorzitter Rutger Zwart deed onderzoek naar Krielen en stuitte eveneens op kennelijke onwaarheden in diens eerdere uitlatingen. "Hij is gewoon een pathologische leugenaar," zegt Zwart. "Het is ongelooflijk dat destijds zijn cv niet is gecheckt bij zijn komst in 2002 en dat hij jarenlang kon blijven zitten."

De directeur lag de afgelopen maanden al wel onder vuur. Er was politieke beroering ontstaan over de hoge vergoeding die Krielen bleek te ontvangen (tot boven de twee ton per jaar) Ún de tegenstrijdige verklaringen die daarover eerder waren afgegeven. Het ligt extra gevoelig doordat het gaat om gemeenschapsgeld; de schouwburg en concertgebouw de Vereeniging zijn eigendom van de gemeente Nijmegen, die de podia ook subsidieert.

De Nijmeegse wethouder van Cultuur Hannie Kunst toonde zich maandag tevreden met Krielens besluit om te vertrekken. "Zijn geloofwaardigheid was de afgelopen maanden al aangetast."