Leeuwarden - De politie heeft een 23 jarige ondernemer uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van oplichting. De man deed in juni 2010 een valse aangifte van een straatroof. Daarnaast lichtte de verdachte zijn verzekeringsmaatschappij op. Hij vertelde dat hij op het Zuiderplein door twee jongens die op een scooter reden, van zijn fiets getrapt was en vervolgens werd hij door het duo beroofd. De mannen zouden diverse goederen en zijn weekopbrengst hebben meegenomen.
Tijdens het onderzoek kreeg de politie argwaan. Het verhaal bleek anders in elkaar te steken dan de verdachte deed voorkomen. Het bleek dat de 23 jarige ondernemer niet beroofd was maar dat hij het verhaal verzonnen had. Tijdens het verhoor bekende de man, dat hij zijn weekopbrengst onderweg naar huis was verloren. Om zijn geleden schade vergoed te krijgen deed hij aangifte van straatroof. Vervolgens claimde hij de geleden schade en nog wat extra’s bij zijn verzekeringsmaatschappij.
De “gestolen” goederen die in de valse aangifte werden benoemd, zijn door de Recherche van politie Fryslân in beslaggenomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Wanneer er aangifte bij de politie wordt gedaan dan wordt deze altijd gecheckt op waarheden en onwaarheden. Mocht er valse aangifte worden gedaan, dan wordt er tegen de “aangever” zelf proces-verbaal opgemaakt en zal deze strafrechtelijk worden vervolgd.