Braintraining versnelt dementie
In eerste instantie zorgen mentale uitdagingen ervoor dat ziektes als Alzheimer en dementie geen kans krijgen. Maar wanneer de vergeetachtigheid begint toe te slaan, kan het trainen van het brein ervoor zorgen dat mensen sneller aftakelen. Dat concluderen wetenschappers nadat ze meer dan duizend ouderen twaalf jaar lang volgden. De onderzoekers verzamelden 1157 mensen. Alle mensen waren ouder dan 65 en hadden geen dementie. De proefpersonen moesten in een enquête vastleggen hoe vaak ze hun brein trainden. Zo’n training kon op vijf verschillende manieren vorm krijgen: door naar de radio te luisteren, televisie te kijken, te lezen, spelletjes te spelen of naar een museum te gaan. In totaal waren er vijf punten te verdienen: voor elke activiteit één. In de jaren die volgden, ontdekten de onderzoekers dat de mensen die hun brein veel trainden minder aftakelden. Voor elk punt dat zij hadden, nam de cognitieve verslechtering ten opzichte van de mensen die niet trainden met 52 procent af. Maar mensen die toch Alzheimer kregen en daarvoor veel trainden, waren slechter af. Gemiddeld gingen zij voor elk punt dat ze hadden 42 procent sneller achteruit. “Wij denken dat mentale activiteiten de symptomen van cognitieve verslechtering op afstand houden en zo het begin van dementie uitstellen,” vertelt onderzoeker Robert Wilson. “Maar als dementie zich uiteindelijk gaat ontwikkelen, dan gaat dat veel sneller bij de mensen die daarvoor mentaal gezien een gezonde levensstijl hadden.” De onderzoekers weten niet precies hoe dat kan, maar hebben wel een vermoeden. Braintraining zorgt ervoor dat het brein beter werkt en kan zo wellicht achteruitgang compenseren. Tot het echt niet meer gaat en dan gaat het allemaal heel snel. Heeft braintraining dan helemaal geen zin? Dat wil Wilson niet zeggen. Hij benadrukt dat het de kwaliteit van leven bijvoorbeeld kan verbeteren. De symptomen van dementie worden namelijk uitgesteld. “Dat beperkt de tijd die een mens moet lijden.”
Gerelateerde artikelen
Dilemma, later maar sneller of eerder en langzaam. Maakt niet veel uit, je wordt toch dement. Kan je m.i. beter nog wat plezier maken met die spelletjes.
Quote:
Zo’n training kon op vijf verschillende manieren vorm krijgen: door naar de radio te luisteren, televisie te kijken, te lezen, spelletjes te spelen of naar een museum te gaan.
Als dat braintraining zou zijn, wat mogen ouderen dan nog wel?
Alleen nog maar wandelen, balspelletjes en kwebbelen? Lijkt me toch niet.
@ledi: misschien stimuleert dat toch tot denken, of als er informatieve programma's op zijn, k heb geen idee
zie lingo ofzo
Denk dat het ook meer met je gezondheid te maken heeft, dan met het trainen van je hersenen.
wordt toch lastig, als je steeds vergeet je brain te trainen, verslechter je dus minder snel, of heb ik het weer niet begrepen
allemaal allang achterhaald nu het onderzoek naar stamcellen een heel eind is open gegooid is het een questie van tijd voordat deze ziekte de wereld uit is.
Stamcelonderzoek... Mengele mocht het niet maar wat er nu gaande is lijkt er verdraaid veel op
Hoe kweken we Ubermenschen
Ik blijf gewoon Big Brain Academy en Dr. Kawashima's Brain Training doen
.
Ik heb altijd van mijn oma(83 inmiddels) geleerd, dat puzzelen heel erg goed is voor je hersenen. Ik doe dit dan ook regelmatig en blijf dat ook lekker doen.
die braintraining spelletjes worden mij een beetje snel saai ik spel wel rpg's train ik mijn strategische brein mee
oftewel eerst stelt het het uit, en als het dan toeslaat dan verslechter je ook rap.
Is dit een aarzelende oproep om maar minder te gaan leren? Braintraining begint al bij de geboorte.
Dementie lijkt me verschrikkelijk... misschien nog wel erger als aids en kanker. Misschien een beetje cru om te zeggen, maar dan heb je je leven nog in handen.
Laat mij maar fit blijven tot mijn 80ste, en dan plotseling zo dement als een tosti ijzer.
Merk ik er ook niks van
Kiezen tussen twee kwaden!
Uiteindelijk slaat het toch toe, maar als je het kan uitstellen zou mooi zijn. Mijn moeder is dement en dat gun je niemand
@Xyfi: nee mij lijkt het erger om kanker of aids te hebben. het feit dat je dement bent vergeet je toch de hele tijd
@keijzer: Vergis je niet in het leed van de patiënt, zeker als iemand in de beginfase zit, je weet dat er iets mis is en je kunt er niets aan doen
Kpuc: je hebt gelijk maar het was ook niet echt als een serieuze reactie bedoeld.
maar dat je met aids of kanker je leven in handen hebt klopt mischien wel alleen sijpelt datzelfde leven langzaam tussen je vingers weg
maar voor mij is er weinig erger dan controle over mijn lichaam verliezen dus dement wordt ik niet graag
maar volgens het artikel is die begin fase relatief kort als je je hersenen traint dus dat is dan wel weer een voordeel
Quote
Vailan:
Ik blijf gewoon Big Brain Academy en Dr. Kawashima's Brain Training doen
.
Ik denk het niet want die DS komt hierheen en blijft dan hier.....
Ik moest regelmatig iemand bezoeken in een bejaardentehuis. Wat je dáár ziet, wórdt je wel dement! Al die oude mensen met hun grijze hoofden al dan niet voorzien van pruik, staren naar het tafelblad en wachten tot de volgende maaltijd...En al die oude mensen achter een rollator in bloemetjesjurken en de mannen in saaie oudbollige pakken.Dit is wel zó deprimerend en vooral niet brein-gezond-werkend!
Ik zou het leven bij mij er zó uit laten lopen als ik dáár zou moeten leven!
Quote
Invisible:
Quote
Vailan:
Ik blijf gewoon Big Brain Academy en Dr. Kawashima's Brain Training doen
.
Ik denk het niet want die DS komt hierheen en blijft dan hier.....
Ik kan er wel een voor hem meenemen uit Japan (tegen betaling uiteraard)
Wie is die Docter Wilson eigenlijk?
Ik heb meer vertrouwen in Dr Kawashima en Nintendo.
Laatste edit 03-09-2010 12:36
Heb altijd al wel geweten dat het spelen van...... Wat wilde ik ook weer zeggen?
Moet ik ons mam laten lezen, ze zweert bij Braintraining....
Braintraining kan goed zijn.. overdrijven is meestal niet zo goed.
Je cellen belasten kan goed zijn, overbelasten is weer slecht - dat de cellen overbelast zijn is afhankelijk van een paar settings - mijn vraag is hoe het zit met de aan-afvoer van het intercellulaire stoffen, lymphen systeem, conversie en mineraal niveau. Vrije radikalen en eiwit synthese op latere leeftijd. En dan ook Nier en lever functie. En als je braintraining doet.. beweeg je dan ook minder?
Is braintraining wel doelmatig - of is het willekeurig wat stoeien met gegevens - heeft het een praktisch doel dan kan het worden omgezet/ ingezet in een dagelijkse toepassing - als niet is het weer extra non-info dat snachts weer wordt geruimt.
Wat gebeurt er met geruimde informatie - wat betekend dat voor geheugencellen - is dat "ware-and-tear" cq slijtage.
Is slijtage weer extra energie verlies voor de aanmaak van nieuwe verbindingen, extra myeline - moet daarvoor extra eiwit synthese plaats vinden ten koste van?
Hoe zit het met het foliumzuur depot op latere leeftijd die belangrijk is voor veel eiwit synthese, afweer, neuronet kwaliteit?
ik stel maar wat
aanpassingen en correcties:
Laatste edit 03-09-2010 16:14
@heraux, of die braintrainingen echt toe te passen zijn is denk ik deels afhankelijk van de persoon.
iemand met passie voor wiskunde zou waarschijnlijk het meeste baat bij reken trainingen hebben terwijl het voor een ander ongunstig is, denk je niet?
Ik vind braintrainingen persoonlijk niet zo boeiend omdat ik denk dat het inderdaad willekeurig stoeien is met gegevens en zelfs zo onze ontwikkeling tegen gaat.
Maar ik vraag het mij ook allemaal af, dagelijks zijn er enorm veel nieuwe bevindingen op het gebied van alzeimer en neurosciences, zeer interessant.
Dag Dr. Kawashima
@Styvon: ja joh gewoon doen, ik ook trouwens ik laat me niet tegen houden door die onderzoek.
Spelletjes als 'braintraining' vind ik lekker ontspannend, en ik zal door dit bericht niet minder gaan 'trainen'
Ik pleit voor van die waarschuwings-stickers op die Nintendo's. Net als op sigaretten.
Liefst dwars over het beeldscherm.
spelletjes doe ik alleen maar hier, weet niet of die ook tellen, de spelletjes die ik hier leuk vind
dat lezen, radio (BBC-Worldservice meestal) luisteren, tv-kijken (veel nieuws, achtergrond en docu) en museumbezoek blijf ik lekker toch doen, gewoon omdat ik het leuk vind en dingen wil horen/weten/zien zolang mijn hersenen het nog doen
Laatste edit 08-09-2013 01:10
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: