Een Amerikaanse vrouw uit Minnesota mag de rest van haar leven werken voor 24 liedjes die ze gratis downloadde. Het monsterverdict van de antipiraterijzaak luidde 1,1 miljoen euro boete. Jammie Thomas-Rasset, een alleenstaande moeder van vier werd in 2007 betrapt op het downloaden van liedjes via het peer-to-peer netwerk Kazaa (weten jullie nog?...). Gevolg was een rechtzaak waarin ze veroordeeld werd tot het betalen van 155.000 euro. De toenmalige voorzitter van de rechtbank noemde die som “geheel buiten proportie” en de rechtzaak sleepte verder aan. Nu is er een einde aan de rechtzaak gekomen en daarin werd beslist dat ze per nummer dat ze opsloeg, 44.800 euro moet betalen, wat neerkomt op zo’n 1,1 miljoen euro (in godsnaam, voor 24 liedjes...).
De Recording Industry Association of America (RIAA) toont zich verheugd om de uitspraak. “We zijn de jury dankbaar omdat ze de ernst van het misdrijf erkent. Nu drie jury's zich achter ons standpunt schaarden, hopen we dat de beklaagde eindelijk de verantwoordelijkheid voor haar daden aanvaardt”, klinkt het.
Het vreemde aan deze zaak is dat mensen muziek downloaden zo vanzelfsprekend vinden, dat ze zich te pletter schrikken bij dergelijke kwesties. Rasset is één van de miljoenen mensen die zich bezighouden met zulke illegale praktijken. De RIAA en de muzieklabels dienen echter klacht in tegen duizenden mensen voor illegaal downloaden, maar meestal worden geschillen buiten de rechtbank om geregeld met schadevergoedingen van enkele duizenden eurotjes. Thomas-Rasset weigerde echter steeds een minnelijke schikking, met het gekende gevolg. Krijg maar al schrik, downloadend Vlaanderen! Het zal je maar overkomen...