Het was ten tijde van de Grote Depressie dat de schoonouders van Rosemary Kinghorn besloten om hun huishouden uit te breiden met een splinternieuwe ijskast. Niemand die toen kon vermoeden dat de ijskast de periode tot de volgende economische crisis zou overbruggen.
De koelkast van Rosemary Kinghorn uit Edinburgh is meteen een van de oudste nog werkende koelkasten van het land. En wat opmerkelijk is, sinds de aankoop is het toestel nog geen enkele keer hersteld moeten worden.
“Alleen om enkele delen te vervangen, maar los daarvan is de ijskast blijven werken. De laatste 30 jaar is er zelfs geen enkel onderdeel vervangen”, zegt Rosemary in “The Telegraph”
Rosemary erfde het toestel in 1957, toen haar schoonmoeder stierf. Sindsdien kreeg ze van haar familie te horen dat het tijd werd om te investeren in een nieuw toestel, maar de 79-jarige dame steigert als ze daarmee wordt geconfronteerd. “Waarom zou ik een nieuwe ijskast moeten kopen als mijn huidige exemplaar nog perfect functioneert?”
Drank en voedsel blijven dan wel koel, maar zien wat er precies koel blijft, is altijd een kleine onderneming. “Mijn ijskast heeft jammer genoeg geen licht”, zegt Rosemary. “Dit moet een van de laatste toestellen geweest zijn dat zonder licht is gebouwd. Het dateert van een tijd waarin toestellen gemaakt werden om zo lang mogelijk te functioneren en een licht hoorde blijkbaar niet in die visie thuis.”
Foto