Ongeveer duizend studenten kunnen het komende jaar geld verdienen door minimaal een keer per week alcohol te drinken en daar een vragenlijst over in te vullen. Promovenda Carmen Voogt van de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft daarvoor subsidie gekregen van de organisatie voor gezondheidsonderzoek ZonMw.
Voogt wil uitzoeken hoe het drinkgedrag van hbo- en universitaire studenten zich ontwikkelt, zei ze vrijdag. "De jaarwisseling is de periode dat iedereen goede voornemens maakt, waarvan er vaak een is om minder te gaan drinken. Wij willen weten hoe dat in de maanden daarna uitpakt. Dat is niet eerder onderzocht onder studenten, traditiegetrouw een groep die voortdurend in de verleiding wordt gebracht. Omdat ze best vaak onlinevragenlijsten moeten invullen, vonden we dat daar wel een passende beloning tegenover moest staan", aldus de onderzoekster, die volgens eigen zeggen meer sport dan drinkt.
Half december hoopt Voogt zo'n tweeduizend aanmeldingen binnen te hebben. Uit alle aanmeldingen zal Voogt zelf een selectie gaan maken die onder anderen antwoord moeten geven op: hoeveel glazen gaan er per keer naar binnen en op welke dag van de week drink je het meest?
Het onderzoek moet onder meer beleidsadviezen opleveren om drankproblemen onder jongeren aan te pakken.