Op een veiling in Parijs worden dit weekend enkele fragmenten van een notaboekje verkocht dat Napoleon Bonaparte gebruikt heeft voor zijn Engelse lessen. Tijdens zijn ballingschap op het eiland Sint-Helena kreeg Napoleon namelijk Engelse les van een medebanneling, de graaf van Las Cases.
Na zijn nederlaag in Waterloo gaf Napoleon zich over aan de Engelsen, die hem tot zijn dood in 1821 vasthielden op het afgelegen eiland Sint-Helena in de Atlantische Oceaan. Onderweg naar het eiland had de gewezen Franse keizer gezegd dat hij zich schaamde voor het feit dat hij -die zowat zijn hele leven gevochten had tegen de Engelsen- nooit Engels geleerd had. Waarop de graaf van Las Cases, die mee in ballingschap gestuurd werd, hem vriendelijk aanbood om hem de komende jaren Engels te leren.
Uit de notities blijkt dat Napoleon niet echt een modelleerling was en zoals de meeste mensen moeite had met de vervoeging van de onregelmatige werkwoorden. "Run, runned, running", zo staat er op een van de briefjes. En op een ander staat er als vertaling van de vraag "Qu'était-il arrivé?", "What was it arrived" in plaats van "What has happened?".
Ook duidelijk is dat de soldaat in Napoleon ook op Sint-Helena nog springlevend was. Op een aantal papiertjes staan er droedels en dat zijn dan vestingen en militaire versterkingen.
Verwacht wordt dat de fragmentjes, die in drie kaders gemonteerd zijn, bijna 10.000 euro zullen opbrengen. Foto