Het klinkt als een grap: Een architect zegt tegen de pastoor van een 115 jaar oude kathedraal in Haarlem: u heeft toch een verwarmingsprobleem? Zullen we een stel computers in uw kelder zetten? Maar het lijkt een gouden greep van Gerbert van der Aa. Hij werd gisteren uitgeroepen tot winnaar van Holy Warming, een door Nudge georganiseerde wedstrijd rondom het duurzaam en innovatief verwarmen van de Haarlemse Sint Bavo. De Roosendaalse architect Van der Aa stelt voor om in de kelders van de kathedraal een datacenter van een commercieel bedrijf te huisvesten. Een jury onder leiding van Ruud Lubbers koos zijn idee genaamd Church on a Cloud uit meer dan veertig inzendingen. Dit werd donderdag bekend gemaakt tijdens het jaarcongres van Nudge in de Sint Bavo. Nudge is het platform dat sinds een half jaar particulieren en bedrijven met initiatieven met elkaar verbindt om een duurzame samenleving te bevorderen.
Jan van Betten en Frank van Deth van Nudge kwamen een aantal maanden geleden toevallig aan de praat met de pastoor van de Sint Bavo. Hij vertelde dat zijn kerk heel moeilijk warm te krijgen is. En dat terwijl de oliekachel elk jaar 35.000 liter stookolie verbrandt. De energierekening: 80.000 euro per jaar. Van der Aa slaat met zijn oplossing voor de kou in de kerk twee vliegen in n klap. Met de koude lucht uit de kerk worden de computers gekoeld. De verwarmde lucht wordt daarna teruggeleid en brengt de kerk op aangename temperatuur. Door gebruik te maken van deze restwarmte hoeft de Bavo niet te investeren in een nieuwe warmtebron, als vervanging van de oude ketel op stookolie.
Van der Aa kreeg tijdens het NudgeLive event uit handen van Nudge-oprichter Jan van Betten een cheque van 5000 euro overhandigd. De Sint Bavo momenteel wordt gerestaureerd, een perfect moment om het idee van de architect meteen ten uitvoer te brengen. De innovatieve ideen uit de Holy Warming-inzendingen kunnen mogelijk ook in andere monumentale gebouwen worden gebruikt. In september organiseert Nudge daarom een congres voor professionals waarin de deelnemers de mogelijkheden voor toepassing van hun inzendingen zullen uitwisselen met eigenaren en beheerders van monumentale gebouwen, beleidsmakers en financiers.