In een pas geopende crèche in Zweden zul je de woorden 'hem' of 'haar' niet horen. De school in Stockholm wil dat de 33 kinderen in de leeftijd van 1 tot 6 jaar zo weinig mogelijk te maken krijgen met de vraag of ze een jongetje of meisje zijn.
De door de overheid gesubsidieerde crèche met de naam Egalia is vorig jaar geopend en kent inmiddels al een lange wachtlijst. In het centrum worden de kinderen 'vriendjes' genoemd in plaats van 'jongens' of 'meisjes'.
Maar de sekseneutrale aanpak van Egalia houdt veel meer in. Zo wordt er zelfs op de keuze van boeken, speelgoed en activiteiten gelet om op die manier niet in 'sekse-stereotypes' te denken. "De maatschappij verwacht dat meisjes mooi en knap moeten zijn en dat jongens zich wild en brutaal moeten gedragen", zegt een lerares op de crèche. "Egalia geeft de kinderen een fantastische kans om te zijn wie ze willen zijn."
In Zweden is het een belangrijk doel om op scholen seksespecifiek gedrag tegen te gaan, maar Egalia wordt door critici als een extreem voorbeeld gezien. Sommige ouders vinden dat de crèche te ver gaat en dat de kinderen verward raken als ze buiten school in de 'echte wereld' terechtkomen.
Overigens negeert Egalia de biologische verschillen tussen jongens en meisjes niet. De poppen waar de kinderen mee spelen zijn dan ook anatomisch correct.