De dagen nadat je loon hebt gekregen, heb je meer kans om te overlijden. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Iedere werknemer kijkt er waarschijnlijk reikhalzend naar uit, maar je loon uitbetaald krijgen, is niet altijd reden tot vreugde. Tijdens de dagen die op de uitbetaling volgen, loop je namelijk meer kans om te sterven. Dat stellen de Amerikaanse economen William Evans en Timothy Moore van de University of Maryland.
Uit hun onderzoek blijkt dat het sterftecijfer op de dag dat mensen hun loon krijgen, de eerste van de maand, een procent hoger ligt dan de rest van de maand. Ook de paar dagen die hier op volgen kennen een hoger sterftecijfer.
Conclusie van de onderzoekers: lonen vermoorden ons. Ze deden dit onderzoek onder verschillende groepen mensen, waaronder militairen en ouderen met een sociale uitkering. Bij elke groep vielen er meer doden vlak na de dag dat ze geld ontvingen.
Gaan mensen dan met hun loon meteen de kroeg in of kopen ze er drugs van? In een artikel op de website freakonomics.com, van het gelijknamige boek over bijzondere economische verbanden, legt Evans uit dat dit voor een klein deel zo werkt. "Maar dat is niet de grootste oorzaak. Omdat mensen die net hun loon gekregen hebben bijvoorbeeld per auto naar de winkel gaan om iets te kopen, lopen ze meer risico op verkeersongevallen of hartaanvallen." Het hogere sterftecijfer wordt dus veroorzaakt doordat mensen actiever zijn op de dagen nadat ze hun loon kregen.
Het onderzoek is gedaan op basis van gegevens uit 1973 tot en met 2006. En tot verbazing van Evans en Moore is er nauwelijks een verandering te zien in het verband tussen lonen en sterfte. De economische groei en invoering van de creditcard hebben het effect niet versterkt.
De resultaten gelden dus voor jong en oud, rijk en arm. Maar per regio verschillen ze. Gebieden met grote militaire bases hebben namelijk hogere sterftecijfers: de kans dat je hier komt te overlijden na ontvangst van het loon is tien procent groter. Dit komt omdat een militaire basis vaak veel jonge mensen herbergt.