Het was een normale vrijdagochtend in het marktstadje Wetherby (West Yorkshire) toen iemand in een café een man op straat zich ‘enigszins verdacht’ zag gedragen.
Hij had een klein plastic doosje in zijn hand en prutste er wat mee, waarna hij zich bukte en het doosje verborg onder een bloembak op de stoep. Toen hij wegliep praatte hij met iemand via zijn mobiele telefoon.
De café-eigenaar, wiens café slechts een paar meter is gelegen van waar de container werd achtergelaten, vertrouwde het gedrag van de man niet en belde de politie, die de omgeving afsloot. Vervolgens werd een eenheid van de Royal Logistic Corps er bij gehaald. De bloembak werd verplaatst om het plastic doosje bloot te leggen. Daarna werd een op afstand bestuurbare robot er heen gestuurd voor het uitvoeren van een gecontroleerde explosie. De resten van de plastic doos bleven verspreid over de stoep achter.
Winkels in het gebied werden voor een duur van bijna 3 uur gesloten en ondernemers zeggen dat ze gezamenlijk voor duizenden euro’s schade hebben geleden aan omzet. Maar het was niet een bom, het verdachte pakketje was een geocache…
Geocaching is een internet-based ‘schattenjacht’. In het Verenigd Koninkrijk is het de laatste 10 jaar gegroeid in populariteit en waarbij tientallen duizenden mensen betrokken zijn. Er zijn op dit moment duizenden caches verborgen in Groot-Brittannië. De cache is bijna altijd goed verborgen en niet al te makkelijk te vinden. Omzichtigheid is geboden. Het is allemaal deel van het spel, maar het is ook de reden waarom het centrum van Wetherby werd afgesloten. De gebeurtenissen van vrijdag 1 juli ertoe geleid dat men zich op sommige online forums nu afvraagt of caches nog wel verstopt mogen worden in stedelijke gebieden. Hoofdinspecteur Mick Jager, die de leiding had tijdens de actie van afgelopen vrijdag, zegt: "De politie wil niet dat mensen geen plezier meer beleven aan geocaching, maar wellicht is het bij het plaatsen van een nieuwe cache handig eerst in overleg te treden met de politie over de locatie van het object; geef ons een beschrijving en misschien een foto. Een telefoonnummer van de cache beheerder zou ook heel nuttig zijn.”
Hoewel deze zaak nu lijkt te zijn afgesloten, blijft het feit dat ondernemers in Wetherby inkomsten zijn misgelopen. En met zo veel caches verstopt in het Verenigd Koninkrijk is het niet te zeggen dat dit de laatste keer is dat het vinden ervan leidt tot een bommelding…