Wat is goed voor je hart? Lachen en chocola!
Dat blijkt uit twee studies die op de conferentie van de European Society of Cardiology in Parijs zijn gepresenteerd.
Een team van de University of Maryland School of Medicine in Baltimore onderzocht de effecten van lachen op de bloedvaten. Wat bleek: de bloedvaten van proefpersonen die naar een ernstige film als Saving Private Ryan (video, trailer) keken, vernauwden zich, maar bij een veel vrolijker film, Thereís Something About Mary (video, trailer), werden de bloedvaten wijder en kon het bloed beter doorstromen.
Hoofdonderzoeker Miller vergeleek het effect met dat van een goede workout in een sportschool. "Met andere woorden: eet je groenten, doe aan sport en barst dagelijk eens een keer in lachen uit.
Misschien kun je daar het eten van een stuk (pure) chocola per dag aan toevoegen. Dat maakte de tweede studie, van de University of Cambridge, duidelijk. De onderzoekers analyseerden een groot aantal studies en kwamen tot de conclusie dat het regelmatig eten van chocola het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten met eenderde kan verminderen. Eerder was uit diverse studies al duidelijk geworden dat het eten van pure chocola leidt tot een lagere bloeddruk.
Waarschuwing van de onderzoekers: eet goede chocola! In veel goedkope chocolademerken zitten (te) veel suikers en verkeerde vetten, en die kunnen ironischerwijze weer juist tot hartklachten leiden.