Een zwart shetlandveulen is dinsdag achtergelaten op de Zuidlaardermarkt. Omdat niemand wist van wie het hengstje was, nam Klaas Duursma uit Weiteveen hem mee naar huis.
Als er een paard wordt achtergelaten zorgt de organisatie voor het achtergebleven dier. Maar bij de organisatie kreeg Duursma te horen dat hij daar niet moest zijn met het paard.
Jaap Mellema, marktmeester van de Zuidlaardermarkt, vindt dat Duursma geen enkele blaam treft en dat hij goed heeft gehandeld door het paard mee te nemen ook al is dat niet de bedoeling. "Hij is op het verkeerde been gezet en dat is niet goed, maar er treft hem geen enkele blaam hij heeft het veulen met de beste bedoeling meegenomen."
Duursma wil het dier wel overnemen en is daarom op zoek naar zijn paspoort. De organisatie gaat op zoek naar de eigenaar van de shetlandveulen. Tot die tijd blijft het paard bij Duursma staan. Onkosten worden vergoed door de organisatie van de paardenmarkt. Als de eigenaar binnen een week niet is gevonden, dan wordt er actie ondernomen om het paard te legaliseren zodat het beestje een nieuw paspoort krijgt.