Het was voor iedereen een totale verrassing dat in de nacht van vrijdag op zaterdag een veulen werd geboren in de Hoekse polder bij Maasdijk. De eigenaren hadden geen idee dat hun pony drachtig was.
Leo Vellekoop en zijn dochter Barri wisten niet wat hen overkwam toen zij zaterdag iets onbekends op de grond aantroffen. Wat voor Barri op een dood beest leek, bleek de nageboorte te zijn. Al snel kwam het pasgeboren veulen, dat de naam Twinkel kreeg, achter haar moeder vandaan gekropen.

Het gezin heeft drie pony's, twee shetlanders en een Welsh. In april werden de drie naar een nieuw weiland verhuisd. Met een andere paardeneigenaar uit de buurt was afgesproken dat er geen hengsten op de dijk zouden lopen. ,,Maar hier is toch iets niet volgens plan verlopen," vertelt eigenaar en moeder Martine van der Meer-Vellekoop. Door welke hengst pony Rainbow drachtig is geraakt, is en blijft een raadsel.

Beweging
Tot op het laatste moment heeft dochter Barri nog met Rainbow gereden. ,,We hebben nooit gemerkt of gezien dat onze pony drachtig was. Gelukkig is het voor paarden sowieso goed om tijdens de draagtijd in beweging te blijven," vertelt Van der Meer.

Dat het veulen gezond en wel ter wereld is gekomen, is een wonder. ,,Ze huppelt vrolijk in het rond, maar er had veel mis kunnen gaan. Niet alleen tijdens de bevalling, maar ook daarna. Het weiland ligt aan een sloot met een hoge kant. Als het veulen naar de sloot was gelopen en in het water was beland, hadden wij dat nooit kunnen zien en kunnen ingrijpen," aldus Van der Meer. Ook de nachtvorst heeft niet voor complicaties gezorgd.

Barri vroeg haar ouders al jaren om een nieuwe pony. ,,Ik wilde altijd nog een grotere pony, maar dan moest papa eerst de lotto winnen, zei hij altijd. Nu heb ik er straks lekker toch een bij."
Foto