Tien kilo Old Amsterdam-kaas draait op dit moment in een baan om de aarde in afwachting van André Kuipers. De Nederlandse astronaut gaat volgende maand de ruimte in en komt rond 21 december bij de kaas aan.
Kuipers mag op zijn ruimte-expeditie, naast de standaard voedselvoorraad, ook achttien containers met eigen eten meenemen. Daarbij is zijn keus gevallen op tien kilo Hollandse kaas van kaasfabriek Westland uit Huizen.
Bij zijn vorige ruimtereis in 2004 nam Kuipers zijn eigen kaas mee. Toen bleef hij een week weg. Nu is dat een half jaar, vandaar de officiële bestelling bij Westland. Het was een hele klus voor de fabriek want de ruimtevaartorganisaties NASA en ESA stelden allerlei eisen aan de verpakking. ‘We hebben flink heen en weer gemaild hoeveel inch de kaasblokjes mochten meten’, aldus een woordvoerder in het AD.
André Kuipers wilde Old Amsterdam en Maaslander meenemen op zijn ruimtereis. Maar omdat de kaas een deel van de reis niet kan worden gekoeld, valt Maaslander, als jonge kaas, af.
De tien kilo die nu al is gelanceerd, is zeker niet alles: in januari gaat er nog een raket de ruimte in met nog veel meer Old Amsterdam.