Chinese buschauffeurs krijgen een wel erg aparte theorieles: hoe ontwijk je luxe sportwagens bij een auto-ongeluk?
Dat meldt CarNewsChina.com, een website over de Chinese auto-industrie. Wie in China een ongeluk veroorzaakt, krijgt doorgaans maar een bedrag 200.000 yuan, ongeveer 24.000 euro, verzekerd. Dit terwijl de schade van bijvoorbeeld een Rolls-Royce kan oplopen tot in de honderdduizenden euro’s.
Een busmaatschappij in de oostelijke provincie Zhejiang wil dergelijke rekeningen koste wat kost voorkomen en heeft daarom haar personeel teruggeroepen naar het klaslokaal. Bij hoog oplopende schade moet het bedrijf namelijk opdraaien voor de kosten.
Om dat te voorkomen, heeft het bedrijf posters opgehangen met superauto’s die moeten worden vermeden in ongelukken, zodat buschauffeurs wel twee keer nadenken voordat ze brokken maken. Of uitwijken naar andere, goedkopere, modellen wel aan te raden is, wordt niet vermeld.
Op het affiche staan logo’s van verschillende dure merken, met daarbij de geschatte schadekosten. Het Amerikaanse merk SSC staat met het volgens CarNewsChina.com veel te hoge gemiddelde schadebedrag van zes miljoen euro op nummer een van de ‘gevreesde merken’, gevolgd door Maybach en Lamborghini die beiden op een meer realistische zes ton worden geschat.
Tycho de Feyter, de auteur van het stuk, becommentarieert: “Een goed idee. Chinese buschauffeurs weten inderdaad niet wat het verschil is tussen een Geely (goedkoop Chinees automerk red.) en een Spyker. Chinese buschauffeurs, als ik dat mag zeggen, weten eigenlijk helemaal niet veel. Nu kennen ze in ieder geval de logo’s van superauto’s, maar die zijn waarschijnlijk moeilijk te herkennen in het drukke verkeer.”